Grote fusie drogisterij en apotheek

Het Britse drogisterijbedrijf Boots en de Britse apotheekketen Alliance UniChem gaan fuseren. Het nieuwe concern wordt een van de grootste spelers in Europa op het terrein van medicijnen en gezondheidsartikelen.

Dit hebben woordvoerders van beide bedrijven vanmorgen bevestigd. Het nieuwe bedrijf, Alliance Boots geheten, krijgt een geschatte marktwaarde van ruim 7 miljard pond (10,5 miljard euro) en heeft een jaaromzet van 13 miljard pond (19,1 miljard euro).

De fusie moet nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders. Ook moet de Britse mededingingsautoriteit, het Office of Fair Trading, er nog mee instemmen. Dat zou bezwaar kunnen maken tegen het nieuwe concern omdat dit 17 procent van alle drogisterijen en apotheken in het Verenigd Koninkrijk zou beheersen. Bovendien zou het 40 procent van de groothandel in medicijnen en gezondheidsproducten controleren.

Boots verkoopt in verband met de fusie een deel van zijn activiteiten, geconcentreerd in Boots Healthcare International, dat onder meer Strepsil-tabletten produceert. De opbrengst, geschat op ten minste 1,5 miljard pond (2,25 miljard euro), gaat grotendeels naar de aandeelhouders, zo is de bedoeling.

Boots kampt al geruime tijd met problemen, mede omdat het hevige concurrentie ondervindt van grote supermarktbedrijven als Tesco en Asda. In de afgelopen 18 maanden heeft het drie keer een winstwaarschuwing afgegeven wegens tegenvallende resultaten. Met de fusie hopen beide bedrijven sterker te staan dan nu en een efficiency-winst te boeken van zeker 100 miljoen pond (150 miljoen euro) per jaar.

Hoewel Boots groter is dan Alliance UniChem, krijgt het slechts een aandeel van 50,2 procent in het nieuwe concern. Wel zal de bedrijfsleiding van Boots in Alliance Boots domineren en zullen de winkels van het gefuseerde concern de merknaam Boots dragen.

Boots heeft thans 1.400 winkels, Alliance UniChem 1.200, waarvan een deel in Nederland en andere Europese landen is gevestigd. Ook levert Alliance UniChem aan tienduizenden apotheken in Europa medicijnen.

Bij Boots werken 68.000 mensen, terwijl Alliance UniChem 33.000 werknemers telt. Analisten gaan er vanuit dat geen grote aantallen winkels hoeven te worden gesloten omdat ze elkaar overlappen. Beide bedrijven zijn wat dat betreft tot nu toe grotendeels uit elkaars vaarwater gebleven.

Volgens Boots zijn er geen andere geïnteresseerde partijen in UniChem. Een tegenbod is volgens het bedrijf daarom niet te verwachten.