Eerste medaille voor Kiplagat

Dat ze hard kon lopen, daar was iedereen van overtuigd. Maar een medaille had marathonloopster Lornah Kiplagat nog nooit behaald op een groot titeltoernooi. Zaterdag won de Nederlandse van Keniaanse komaf zilver in de strijd om de wereldtitel op de halve marathon in het Canadese Edmonton.

Kiplagat moest alleen de Roemeense Constantina Tomescu laten voorgaan. Tomescu was dit jaar ook al actief op de wereldkampioenschappen in Helsinki. Op de marathon behaalde de 35-jarige Roemeense in de Finse hoofdstad brons. Kiplagat liet de wereldkampioenschappen in Finland bewust schieten. Zij richtte zich speciaal op de titelstrijd in Montreal. Kiplagat ging voor de winst, maar moest zich tevredenstellen met de tweede plaats.

Tomescu liep de ruim 21 kilometer in 1 uur, 9 minuten en 17 seconden. Kiplagat gaf 62 tellen toe. Ze liep met 1.10.19 wel haar beste tijd van dit seizoen. Susan Chepkemei werd derde. Zij moest op haar beurt weer een seconde op de Nederlandse toegeven.

Tomescu was in Edmonton duidelijk de sterkste. Ze liep al na een kilometer of zeven weg bij de concurrentie. De weersomstandigheden in Edmonton – zeven graden met lichte regen – waren niet in het voordeel van Kiplagat. ,,Ik kreeg al vrij snel kramp. Dat heeft toch met het weer te maken gehad'', zei Kiplagat. ,,Het ging niet makkelijk.'' Kiplagat moest zelfs even stoppen. Toch kon ze zich voorin handhaven. Achter Tomescu vochten Kiplagat en Chepkemei om de overige medailles. De Keniaanse deed tegen haar gewoonte in redelijk veel werk om het tempo op peil te houden. Tomescu behaalde haar eerste grote titel, Kiplagat ging een minuut later heel diep om het zilver te pakken. ,,In 99 van de 100 gevallen verliest ze de sprint van Susan. Dit keer ging ze met de ogen wijd open over de streep met een mooie beloning'', zei haar levenspartner Pieter Langerhorst. Kiplagat was blij met haar medaille. ,,Ik heb nog nooit op een titeltoernooi een medaille gehaald. Dit is dus bijzonder.''