Een beteuterde plastic bokspop

De sportschool is maar saai. Daarom is er nu `SlamMan', een plastic pop die je zo hard kunt slaan als je wilt. Drie boksers namen de proef op de som.

Ha, lekker sporten! Wie niet van boslucht houdt, of teamsport, kiest voor de sportschool: even de conditie opvijzelen op de renmachine, dan nog een korte workout door wat trekken en duwen aan allerlei apparaten en, na vijf minuten sauna, weer verkwikt op huis aan. Handig, efficiënt, maar vooral ook stomvervelend en oersaai.

In Amerika is men op zoek gegaan naar een oplossing voor dit probleem. De nieuwste trend, die sinds begin dit jaar naar Nederland is komen overwaaien, is SlamMan: een plastic bokspop die mensen in staat stelt om de stress binnen een mum van tijd van zich af te slaan en daarbij ook nog de spiermassa op te bouwen.

De pop, die rond de honderd kilo weegt en bezaaid is met lampjes die, op onverwachte momenten, aan- en uitgaan zodat men er verschillende combinaties op kan loslaten, wordt op de website Bodytrends.com enthousiast aangeprezen: `Vergeet die saaie machines! SlamMan geeft je het gevoel dat je weer aan het sporten bent!' Is het mogelijk? Kan een pop, die nog het meest lijkt op het beteuterde broertje van Star Wars-boef Darth Vader, iemand het gevoel geven dat hij echt aan het boksen is?

Na wat rondbellen in de bokswereld tonen oud-profbokser Toon Schuurmans (75) en amateurboksers Wim van Klaveren (75) en Aad Veerman (66) zich bereid een kritische blik te werpen op het apparaat.

Een paar dagen later arriveren de drie heren, keurig in bokstenue en met allerlei soorten bokshandschoenen om de nek, 's ochtends op de redactie van NRC Handelsblad in Rotterdam, waar SlamMan voor de gelegenheid is opgesteld. Van Klaveren, broer van wijlen Bep van Klaveren, de Rotterdamse bokser die in 1928 goud won bij de Olympische Spelen, loopt direct op SlamMan af. ,,Is dat 'm? Goh, da's geen lieverdje.''

Hij trekt een paar bokshandschoenen aan en vertelt in rap tempo zijn familiegeschiedenis: ,,Mijn tweelingbroer Piet en ik waren verdienstelijke boksers. We hebben zelfs tegenover elkaar in de ring gestaan. Een keer moest ik van broekie wisselen, ze hielden ons niet uit elkaar.''

In 1947 verloor Wim van Piet in de strijd om het kampioenschap van Zuid-Holland in het vedergewicht. Piet werd, net als Bep, profbokser. Maar Wim scheurde op 23-jarige leeftijd zijn achillespees en kon naar een professionele bokscarrière fluiten. ,,Dat heb ik wel weg moeten bijten'', zegt hij. ,,Maar ik ben niet verloren gegaan. Ik heb heel wat kampioenen getraind, train zelf en geef nog steeds boksles, vijftien uur per week.''

Aad Veerman, bijgenaamd `de computer' (hij kent alle wereldkampioenen boksen sinds 1892 uit zijn hoofd), neemt SlamMan met een mild-ironische blik op. ,,Hij zegt niet veel hè.'' Veerman is oprichter van de Bep van Klaveren Memorial Dag en heeft als amateurbokser zo'n 50 wedstrijden gebokst. ,,Onder anderen tegen Desi Bouterse. We zaten samen in een militair boksteam. Hij heeft zoveel klappen van mij gehad dat ik nooit naar Suriname op vakantie moet gaan.''

Aad traint, net als Schuurmans en Van Klaveren, twee keer per week. Schuurmans is de meest stille van het gezelschap. ,,Hij is echt iemand hoor'', Veerman knikt richting zijn collega. ,,140 wedstrijden, en hij is de laatste Nederlander die nog vijftien rondes heeft gevochten.''

Inmiddels heeft Van Klaveren de bokshandschoenen aan. Een programma van een minuut wordt ingesteld. Lampjes lichten op en Van Klaveren geeft rustig hier en daar een stoot. Dan is Schuurmans aan de beurt en vervolgens Veerman. Als ze alle drie klaar zijn, volgt het oordeel.

Aad: ,,We zijn gewend tegen elkaar te boksen, dit is vier keer niks.''

Wim: ,,Kijk, ik leer mijn leerlingen: die andere jongen stoot ook. Maar hier gebeurt niets.''

Toon: ,,Het probleem is dat het een passieve beweging is.''

Aad: ,,De verfijnde techniek van het boksen, leer je alleen door te sparren. Het deskundig ontwijken van stoten, dat leer je nooit met die pop.''

Wim: ,,En dan is er nog het prijskaartje. Hoeveel kost dit ding? 300 euro? Een zandzak maar 100.''

Aad: ,,Uiteindelijk heb je meer aan zo'n zandzak. De grote boksers, Muhammad Ali, George Foreman, je zag ze er altijd op bezig. Dat is een stukje nostalgie, hoor. En nostalgie is belangrijk. Als je al je leven lang met dezelfde vrouw bent, neem je ook geen andere.''

SlamMan. Te bestellen op www.slamman.nl. De bokspop komt inclusief instructievideo, bokshandschoenen en een boksersdieet maar exclusief zand. Prijs: € 299

    • Rosan Hollak