Dutch Music

,,Het lijkt misschien merkwaardig om een Engelse titel te geven aan fototentoonstelling over Nederlandse popmuziek, maar Dutch Music was de enige vlag die de lading dekte. Mijn inspiratie kwam van het fotoboek American Music van Annie Leibovitz, waarin ze muzikanten in hun natuurlijke omgeving liet zien. Toen ik dat zag wist ik onmiddellijk: dat wil ik ook, maar dan met Nederlandse muzikanten. Back Home was een andere titel waarmee ik speelde, omdat Golden Earring een belangrijke rol speelt in de Nederlandse pophistorie. Maar dat is evengoed Engels en Barry Hay vond het niks. Dus besloot ik het dicht bij de oorspronkelijke inspiratie te houden.''

Kees Tabak (55) was een toonaangevend popfotograaf voor Muziekkrant Oor en Nieuwe Revu, voor welke bladen hij de punkbeweging en de Nederpop-explosie rond Doe Maar en Herman Brood op de voet volgde. Vijftien jaar geleden nam hij min of meer afscheid van de popwereld en legde hij zich toe op reclame- en portretfotografie. In de zomer van 2004 besloot hij terug te keren naar zijn wortels voor een ambitieus boekproject, waarmee hij Nederlandse popmuzikanten in hun eigen omgeving in beeld brengt. Deze week opent de bijbehorende tentoonstelling, met portretten van Rita Reys tot Solex en van André Hazes tot Ali B.

,,Het was niet mijn bedoeling om de complete Nederlandse popscene in kaart te brengen, als een soort encyclopedisch overzicht. Liever zocht ik muzikanten thuis op en liet ik me leiden door mensen die me toelieten in hun wereld. De groep Kane deed heel moeilijk en staat dus niet in het boek. Maar Hans en Candy Dulfer nodigden me uit in hun keuken waar ze met hun saxofoons in de weer waren, en Di-rect beeldde de ultieme jongensdroom uit in het interieur van de limousine waarmee ze naar hun optredens rijden.

,,Tijdschriftfotografie vraagt om een ander soort foto's, met de artiesten heel close in beeld en weinig aandacht voor de omgeving. Voor het boek heb ik mezelf toestemming gegeven om alles te doen wat ik wilde, van stemmig zwartwit tot uitbundige kleuren en van uiterst intieme portretten tot brede landschappen waar de muzikant soms maar een klein onderdeel van uitmaakt. Een foto van Frédérique Spigt aan het Rotterdamse havenfront zegt veel meer over haar dan een simpel portret, en Henk Koorn van Hallo Venray is het toonbeeld van de Hollandse muzikant met zijn fiets in een landschap dat je alleen hier kunt vinden.

,,Mijn oudere foto's van Herman Brood, Golden Earring, Doe Maar en Ivy Green passen in het geheel omdat die muzikanten mij toen ook al toelieten in hun echte wereld. Ivy Green tegen de nachtelijke contouren van de kerktoren van Hazerswoude is zo Hollands als het maar kan en Herman Brood maakte van elke fotosessie iets bijzonders, omdat hij donders goed wist dat je met een foto een verhaal kon vertellen. Dan sleurde hij zo'n meisje van de Amerikaanse groep The Orchids mee het hotelbad in, waar hij de muren met een watervaste viltstift begon te bekladden. Daarbij vergeleken zijn die rappers van nu, die natuurlijk niet in mijn boek mochten ontbreken, eigenlijk maar hele brave jongens.''

Dutch Music van Kees Tabak: 7/10 t/m 6/11 Melkweg Galerie, Amsterdam. Het boek Dutch Music verschijnt deze week bij uitgeverij Terra Lannoo.