Driftig grimeur met huidziekte

Chuckie Dennis staat prominent op de affiche van Ironing Madonna, de nieuwste Korzo-dansvoorstelling van Sjoerd Vreugdenhil. Het hoofd van de Afro-Amerikaanse performer wordt omringd door een aureool van sterretjes. Een halfronde pruik siert fraai zijn hoofd. Maar de foto toont ook ongenaakbaar craquelé sporen op zijn lichaam, als gevolg van een huidziekte. De voormalige visagist van internationale modehuizen als Versace en Miyake kijkt erg boos. Geen wonder. Met een huidziekte ben je op slag persona non grata in de modewereld.

Ironing Madonna gaat over de verleidelijkheid van schoonheid, maar meer nog over schone schijn, over hypocrisie. Wat gebeurt er als je de façade niet langer in stand kunt houden? Vreugdenhil projecteerde zijn thema op Dennis, die behalve grimeur ook danser en performer is, onder meer in Frankfurt waar Vreugdenhil hem leerde kennen.

De voorstelling opent met een video waarop te zien is hoe Dennis zijn frustratie en gal uitspuugt als in een heftige therapiesessie. Rechts zien we, ook op video, hoe een vrouw met wanhopige grimassen haar woede verbijt.

Na deze opening als een mokerslag voelt het optreden van drie dansers bijna sereen aan. Schaars belicht en summier begeleid komen Adam Ster en Sara Wiktorowicz op; ze tuimelen steeds bijna achterover, grijpen met hun handen in het niets, kronkelen hun armen en benen. Alsof ze het houvast in het leven zijn verloren. De derde, in herenpak gestoken danseres Cheryl Wimperis, is kordater. Onderwijl staat Chuckie Dennis er wat mistroostig bij. Hij heeft een stijve feestjurk omgegord. Hij voelt zich ,,sad'': ,,See me, love me'' is wat hij wil.

Om zijn thema reliëf te geven monteerde Vreugdenhil cruciale scènes uit Edward Albee's toneeltekst Who's Afraid Of Virginia Woolf? in de voorstelling. Martha – vertolkt door danseres Laura Graham – tergt al schreeuwend en tierend haar echtgenoot George (Wimperis). Het realistische acteerwerk van Graham is mooi, maar toch gaat dit heftige spel te zeer een eigen leven leiden in Ironing Madonna. Een verleidelijke sterrenshow rond Chuckie Dennis had de desillusie en de val des te scherper kunnen tonen, maar het thema wordt nu zo eenzijdig zwart belicht, dat van ironie geen sprake is. Vreugdenhil had kennelijk te weinig greep op de uitwerking van zijn idee. Dat blijkt ook uit het malle slot, waarbij Dennis het publiek botweg sommeert om op te krassen. Applaus is niet gewenst.

Voorstelling: Ironing Madonna. Choreografie: Sjoerd Vreugdenhil. Gezien: 29/9 in Korzo Theater, Den Haag. Tournee t/m 4/11. Inl.: 070-3637540 of www.korzo.nl

    • Isabella Lanz