Cohen Europese held volgens Time Magazine

Hij kreeg na de moord op Theo van Gogh veel kritiek. De Amsterdamse burgemeester Job Cohen zou te slap zijn, meer dan `de boel bij elkaar houden' kon hij niet bedenken. Het Amerikaanse blad Time Magazine roemt hem deze week echter als vredestichter. Het blad heeft hem geplaatst op een lijst Europese helden van 2005. Er staan 27 namen op de lijst, Cohen is de enige Nederlander.

De Amsterdamse burgemeester staat op de lijst omdat hij volgens het tijdschrift na de moord op Theo van Gogh raciale spanningen wist te beteugelen en de tolerantie levend hield. Cohen kreeg na de moord op de cineast uit eigen gelederen, in de gemeenteraad, forse kritiek, er moesten harde maatregelen genomen worden in plaats van praten met alle verschillende bevolkingsgroepen. Het Amerikaanse blad prijst deze week juist zijn leiderschap: ,,Dat hield Amsterdam bijeen na Van Gogh's dood''.

Op de lijst staan verder onder andere de Franse voetballer Thierry Henry vanwege zijn inzet tegen racisme op en rond de voetbalvelden en muzikant Bob Geldof vanwege zijn acties voor de Derde Wereld en operazanger Placido Domingo om zijn inzamelingen.

Begin dit jaar werd het Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali door hetzelfde blad ingedeeld bij de 22 meest invloedrijke politieke personen in de wereld in 2005. Dat betrof een andere uitverkiezing dan die waarvoor Cohen nu gekozen is. Hoe het tijdschrift de lijst van Europese helden heeft samengesteld, is niet duidelijk.