CDU wint laatste zetel in Dresden

De Duitse christen-democraten hebben hun overwicht op de SPD in de Bondsdag vergroot met één zetel tot vier zetels. De CDU won de zetel gisteren in een kiesdistrict in Dresden, waar de verkiezingen twee weken waren uitgesteld omdat een kandidaat was overleden.

De uitslag in district 160 heeft slechts bescheiden invloed op de machtsverhoudingen in de Bondsdag, maar is van groot psychologisch belang in de strijd tussen kanselier Schröder en kanselierskandidaat Merkel. Volgens de parlementaire traditie heeft Merkel de verkiezingen gewonnen omdat zij de grootste fractie in de Bondsdag leidt, de gecombineerde fractie van de CDU en de Beierse zusterpartij CSU. Schröder weigert echter op te stappen omdat hij namens de grootste partij opereert. Bovendien kan Merkel geen kabinet vormen zonder Schröders SPD.

De kanselierkwestie gaat nu deel uitmaken van de onderhandelingen over een regeerakkoord tussen CDU/CSU en SPD. Politici uit beide kampen zijn al twee keer bijeen geweest voor oriënterende gesprekken, woensdag komt men een derde keer bijeen voor een zogeheten sondering. In de komende dagen moet het besluit vallen of de sonderingen overgaan in onderhandelingen.

De CDU zag de uitslag in Dresden vooral als steun voor Merkel: het verschil in zetels is immers groter geworden. De SPD wees er daarentegen op dat zij in Dresden de grootste partij is geworden. Het complexe Duitse kiesstelsel maakt het mogelijk dat beide kampen de uitslag in hun voordeel uitleggen. De Duitse kiezer heeft twee stemmen. De zogeheten Erststimme bepaalt welke politicus namens het kiesdistrict naar Berlijn mag. In district Dresden I won de CDU-kandidaat. Met een tweede stem, de zogeheten Zweitstimme, bepaalt de kiezer de krachtsverhoudingen tussen de partijen. Gelet op de Zweitstimme werd de SPD groter dan de CDU.

De CDU hoopt dat Schröder zijn aanspraak op het kanselierschap binnenkort laat varen. Voor de SPD is een kanselierschap van Schröder een harde voorwaarde voor een gezamenlijke coalitie. Gisteravond klonk partijvoorzitter Franz Müntefering iets minder resoluut dan in voorgaande dagen. Hij sloot een coalitie zonder Schröder niet bij voorbaat uit. Schröder, zei Müntefering op tv, is de beste keuze voor Duitsland, maar hij zei ook dat de personele bezetting bezien moet worden in de ,,totale constellatie'' van een nieuwe regering. Vanavond komt de SPD-top bijeen om over de uitslag in Dresden te beraadslagen.

De verkiezingen aan de Elbe pakten goed uit voor de CDU, maar werden een teleurstelling voor CDU-afgevaardigde Cajus Julius Caesar uit Noordrijn-Westfalen. Caesar moet de zetel die hij op 18 september won hoogstwaarschijnlijk weer inleveren. Door de stemming in Dresden is de regionale verdeling van zetels gewijzigd, waardoor Caesar plaats moet maken voor een collega uit Saksen.

In de nieuwe Bondsdag, die uiterlijk op 18 oktober bijeen moet komen, heeft de CDU/CSU-fractie 226 zetels. De SPD heeft er 222.