Bosma slijpt eerst de Noorse schaatsen

Sipke Bosma (59) slijpt bij de Winterspelen Noorse schaatsen. Nederlanders staan op het tweede plan.

Omdat schaatsenslijper Sipke Bosma maar niets hoorde van de Nederlandse schaatsbond en sportkoepel NOC*NSF, tekende hij voor de duur van de Olympische Winterspelen in Turijn een contract bij de Noorse ploeg. De garagehouder uit Joure is verbaasd over de houding van KNSB en NOC*NSF, omdat hij bij zowel de Spelen van Nagano als Salt Lake City als slijper van de Nederlandse ploeg optrad. En voor zover bekend naar tevredenheid.

Mag u in Turijn geen Nederlandse schaatsers helpen?

Sipke Bosma: ,,Alleen als er tijd over is, want ik ga niet exclusief voor de Noren werken. Maar ik heb al verontruste telefoontjes van Nederlandse rijders gehad. Dat lijkt me niet goed, want een schaatser moet zorgeloos kunnen rijden.''

Waarom wilde u niet wachten op een telefoontje uit Nederland?

,,Omdat de Noorse bond vanwege de accreditatie een deadline had gesteld. Ik vind dat jammer, want ik heb een voorkeur voor Nederland. Anderzijds verblijf ik straks in het olympisch dorp, wat bij Nederland nooit het geval was. In Nagano en Salt Lake City verbleef ik in een appartement. En vooral in Amerika was dat slecht geregeld; ik was bijna onvindbaar voor de schaaters.''

Heeft de Noorse bondscoach Peter Mueller u binnengehaald?

,,Ja, hoewel ik enige jaren geleden door Jan de Kok, de Nederlandse voorganger van Mueller, bij de Noorse ploeg ben gehaald. Maar Mueller heeft mij gevraagd voor `Turijn'.''

Waarom bent u zo'n goede slijper?

,,Ik heb het geleerd van pake, mijn opa. Als jongetje keek ik altijd geïnteresseerd toe als hij schaatsen sleep. Nadien heb ik zelf een rondingsmachine ontwikkeld, waarmee ik schaatsen slijp, polijst en van bramen ontdoe. Vooral dat laatste is een nauwkeurig en belangrijk werkje. Ik ben begonnen met Marianne Timmer en dat is uitgegroeid tot een groot aantal schaatsers. Ik slijp nu voor Russen, Amerikanen, Noren, Chinezen, Koreanen, noem maar op.''

Heeft u een lucratief contract?

,,Dat valt mee, maar ik moet drie weken mijn zaak sluiten; die kosten worden gecompenseerd.''

Hoe moet dat in Turijn met de Nederlanders?

,,Als ze zorgen voor goed reservemateriaal hoeft er geen probleem te zijn. Dan is het alleen een kwestie van buizen verwisselen.''