Bettini maakt indruk met zege in Zürich

Het Kampioenschap van Zürich, omgedoopt de Züri-Metzgete, was gisteren een Italiaanse aangelegenheid. Paolo Bettini, uit de Belgische ploeg van Quick Step, won de eendaagse wedstrijd op indrukwekkende wijze, zijn landgenoot Danilo di Luca verzekerde zich in Zwitserland met zijn vierde plaats van de eindzege in de ProTour. In de twee laatste wedstrijden van het wielerseizoen die meetellen voor het ProTour-klassement, Parijs-Tours en de Ronde van Lombardije, is Di Luca door de concurrentie niet meer te achterhalen.

Bettini leverde gisteren onder waterkoude omstandigheden een onemanshow zoals zelden vertoond in het moderne wielrennen. ,,De mooiste overwinning uit mijn carrière'', vond hij ook zelf. Bettini won de koers op een manier zoals Eddy Merckx dat in de jaren zeventig nog wel eens deed: wegrijden van de rest op een kleine veertig kilometer voor de streep en nooit meer een achtervolger laten terugkomen. De zege maakte zijn mislukte WK voor een deel goed. In Madrid was Bettini vorige week ook al één van de besten in koers maar bereikte hij zijn doel, de regenboogtrui, niet omdat hij lange tijd de belangen van mede-kopman Alessandro Petacchi niet wilde schaden.

In Zürich kwam Bettini onieuw voorop te zitten. Nu vergezeld door vier ploeggenoten van Quick Step (Verbrugghe, Sinkewitz, Paolini en Moreni) in een groep van dertien. ,,Hij had die riante situatie niet voorzien. ,,Ik had al aan opgeven gedacht. Ik was onderkoeld tot op mijn botten.'' Terwijl de achtervolging werd geleid door de Italiaan Di Luca en de Spanjaard Valverde besloot Bettini dat het tijd werd voor een show. ,,Ik zag dat de anderen moe waren'', was zijn simpele verklaring. Hij ontsnapte, werd na een afgelopen ketting bijgehaald door landgenoot Bernucci en de Kroaat Miholjevic, om dat duo niet veel later toch weer achter zich te laten.

Na twintig kilometer soleren had Bettini, terwijl hij voor de laatste keer bovenop de Pfannenstiel passeerde, al een voorsprong van drie minuten. Spannend werd het niet meer in Zürich, waar Bettini de frustraties van het WK van zich afschudde. ,,Ik beschouw dit niet als een revanche voor vorige week. Ik heb laten zien dat ik met een ploeg die in me gelooft veel kan.''

In het volledig uit elkaar getrokken veld werd de Luxemburgse kampioen Frank Schleck tweede en de Italiaan Lorenzo Bernucci derde, beiden op een kleine drie minuten van de winnaar. Di Luca verzekerde zich met zijn vierde plaats van de eindoverwinning in het ProTour-klassement. In de resterende twee wedstrijden, Parijs-Tours en de Ronde van Lombardije, zijn nog maximaal negentig punten te behalen. De drie renners die in het klassement binnen die marge van Di Luca staan zijn al afgestapt. Boonen en Ullrich voor dit jaar, Armstrong definitief.

,,De ProTour was mijn doel'', zei Di Luca. ,,Ik schat dit klassement hoger in dan de wereldbeker. Ik wist dat ik hier vierde moest worden om me te verzekeren van de eindzege. Daarvoor heb ik veel gegeven. Ik heb nog nooit onder deze extreme omstandigheden meer dan zes uur op de fiets gezeten.''