AZ opnieuw koploper na zege op NEC

AZ heeft de koppositie in de eredivisie heroverd op Feyenoord. Drie dagen na de sensationele UEFA-Cupzege op het Russische Krylia Sovetov volgde in Alkmaar een 3-2 thuiszege op NEC.

AZ profiteerde van de nederlaag die Feyenoord twee uur in Utrecht leed. De ploeg van trainer Van Gaal heeft evenveel punten, maar een beter doelsaldo dan de ploeg van coach Koeman. AZ speelt de volgende competitiewedstrijd over twee weken in Eindhoven tegen PSV, dat twee punten minder heeft.

Tegen NEC werd AZ net niet afgestraft voor de vermoeidheid die de ploeg parten speelde. De Nijmegenaren kwamen twee keer op gelijke hoogte. Wie anders dan de Georgiër Arveladze werd matchwinnaar in de Alkmaarderhout. Hij bracht zijn seizoenstotaal op tien competitietreffers en verstevigde zijn leidende positie op de topscorerslijst.

Na de openingstreffer van Perez bracht NEC'er Grot binnen een half uur de spanning terug in de wedstrijd. Vlak na de tweede treffer van AZ door Sektioui onderstreepte de Pool Niedzielan vlak na rust hoe kwetsbaar de defensie van AZ bij balverlies is. Grot miste vervolgens een grote kans om NEC op voorsprong te zeten. Doelman Timmer van AZ bracht knap redding.

Veel spelers van AZ misten scherpte en leden te makkelijk balverlies. ,,Ze denken soms dat het allemaal wel goed komt'', mopperde Van Gaal. ,,Het was zeker niet goed en dat mag niets met de wedstrijd van donderdag tegen te maken hebben. We waren fysiek in orde, maar geestelijk niet. Daarom heb ik met poep in mijn broek tot het laatste fluitsignaal op de bank moeten zitten.''

Nigel de Jong heeft met twee treffers tegen Sparta een sportieve crisis bij Ajax voorkomen. Hij rondde twee fraaie acties van Pienaar af, die pas in de tweede helft op Spangen zijn kwaliteiten aan de rechterkant mocht tonen. De opluchting na de benauwde 2-1 zege was groot in het Amsterdamse voetbalkamp.

Sparta was vlak na rust dankzij Polak op voorsprong gekomen. Gezien de wanprestatie in het eerste uur zou een nederlaag voor Ajax verdiend zijn geweest. Maar de komst van Boukhari en vooral de vergeten Griekse spits Anastasiou, veel balvaster dan de opnieuw falende Zweed Rosenberg, leidde daarna tot de ommekeer.

Niet alleen de wissels van trainer Blind waren doorslaggevend. Ook het uitvallen van middenvelder Van den Bergh van Sparta vlak na rust was belangrijk voor het wedstrijdverloop. Hij voorkwam tot dan toe dat Maduro zich te veel met de opbouw van Ajax kon bemoeien. Na de noodzakelijke wissel van trainer Vloet verloor Sparta de slag op het middenveld, met de tegen doelpunten van De Jong tot gevolg.

Blind: ,,Het was een uur lang een wanprestatie. Natuurlijk misten we tien spelers, van wie er zo'n acht in de basis horen. Maar dan denk je het te kunnen winnen op basis van arbeid. Die dan in deze situatie misschien nog beter is dan normaal. Dan blijkt dat de 0-1 meer losmaakt dan een uur lang getier van mij aan de kant. Ik heb in de rust niet eens over voetbal gesproken, alleen over werken.''