Ahold rondt overname 56 Tsjechische winkels af

Ahold heeft de overname van 56 Tsjechische winkels van de Oostenrijkse branchegenoot Julius Meinl afgerond. Dat heeft het supermarktconcern vanochtend bekendgemaakt.

Het is de eerste overname van Ahold sinds het omvangrijke boekhoudschandaal bij Ahold in 2003, dat mede het gevolg was van overnames in het verleden. Sinds het schandaal heeft Ahold vooral dochterbedrijven verkocht, onder meer in Zuid-Amerika.

Van de 67 winkels die het concern in augustus in Tsjechië op het oog had, neemt de Zaanse onderneming er 56 over. Hiermee brengt Ahold het aantal supermarkten in Tsjechië op zo'n driehonderd. De andere elf Meinl-supers voldoen niet aan de door Ahold gestelde condities.

Hoeveel Ahold betaalt voor de overname wil een woordvoerder niet zeggen. De 67 Meinl-winkels waren vorig jaar goed voor een omzet van 140 miljoen euro.

De overgenomen supermarkten gaan de naam Albert dragen. Onder die naam exploiteert Ahold winkels in Tsjechië, Slowakije en Polen. De omzet van Ahold in Centraal-Europa was vorig jaar 1,7 miljard euro. Ahold wil met deze overname zijn positie in Centraal-Europa verder uitbouwen. Het concern bezit nu ruim 500 winkels in deze regio. De Tsjechische mededingingsautoriteit was begin september al akkoord gegaan met de overname.