Afrikaanse Unie hard over rol van milities Darfur

Soedanese regeringstroepen hebben samen met Arabische militiestrijders van de Janjaweed een kamp van ontheemden aangevallen in Darfur. Op verscheidene plaatsen in de West-Soedanese regio zijn milities zich aan het mobiliseren.

Dat heeft de Afrikaanse Unie (AU), die vredestroepen in Darfur heeft gelegerd, gezegd in een ongebruikelijke harde verklaring, afgelopen weekeinde.

,,Er bestaat vertrouwen noch betrokkenheid van alle partijen in het conflict'', zei Baba Gana Kingibe, hoofd van de AU-operatie in Darfur. Kingibe sprak over ,,het instorten van de veiligheidssituatie en wijdverspreid geweld tegen dorpen, voedselkonvooien en kampen van ontheemden''.

Kingibe's woorden, en in bijzonder de beschuldiging aan de regering van samenwerking met de Arabische milities, zijn ongekend hard. Doorgaans laat de AU zich niet openlijk uit over wie verantwoordelijk is voor het geweld in Darfur.

Het geweld in Darfur begon in de eerste maanden van 2003 en was het hevigst begin vorig jaar. Samen met regeringstroepen vielen Arabische militiestrijders van de Janjaweed dorpen aan van Darfuri's van Afrikaanse afkomst, als wraak voor acties van de Afrikaanse rebellengroep het Soedanese Bevrijdingsleger (SLA). Hierbij kwamen tienduizenden burgers om, volgens sommige schattingen 180.000. Meer dan twee miljoen mensen raakten ontheemd. Na internationale druk luwde de strijd eerder dit jaar. De door de AU gerapporteerde aanval van de regering samen met de Janjaweed is de eerste sinds vele maanden.

Twee maanden geleden kwam er een nieuwe ronde van geweld op gang na een aanval van het SLA op Arabische nomaden, gevolgd door een SLA-aanval op het garnizoenstadje Sheira. Janjaweed en regering gingen vorige week in de tegenaanval met een grote actie in Noord-Darfur bij het stadje Tawilla, waarbij ook een kamp van ontheemden doelwit werd. Volgens de AU vlogen regeringshelikopters boven het kamp terwijl de Janjaweed aanvielen.

Hulpverleners moesten vluchten bij de aanval op Tawilla en ook elders in Darfur kan door de opgelaaide gevechten geen assistentie meer worden verleend aan de oorlogsslachtoffers.

De AU beschuldigde de regering er ook van haar auto's te verven in de kleur van AU-missie, waardoor de neutrale positie van de AU in gevaar komt.

De nieuwe strijd heeft tot spanningen geleid bij het vredesoverleg over Darfur in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja. Een factie van de versplinterde rebellengroep SLA liep gisteren weg van de besprekingen. SLA-leider Minni Minnawi noemde het vredesoverleg ,,irrelevant''.