Aandeel KPN stijgt na overnamegerucht

Het aandeel KPN is vanmorgen fors gestegen op de Amsterdamse effectenbeurs. De koerssprong kwam na het bericht in de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal van vandaag dat het Spaanse telecomconcern Telefónica in gesprek is met KPN over een mogelijke overname van de Nederlandse onderneming. Zowel KPN als Telefónica ontkent het bericht.

Op het Damrak werd weinig geloof gehecht aan de ontkenningen. De aandelen van KPN schoten omhoog en bleven, ondanks de uitlatingen van beide bedrijven, op een flinke winst staan. KPN stond rond het middaguur op 7,90 euro, een plus van 5,9 procent. In Madrid noteerde Telefónica 13,65 euro, 6 cent hoger dan vrijdag.

Volgens de krant zou Telefónica circa 20 miljard euro willen betalen voor KPN, dat na de samensmelting onderdeel zou zijn van een van de grootste telecombedrjven van Europa. De krant baseert het artikel op anonieme bronnen. Deze stellen dat de Spanjaarden het contact hebben gezocht en dat beide bedrijven momenteel teams van adviseurs formeren om de onderhandelingsfase te beginnen. De juistheid van het bericht werd vanmorgen echter bestreden door zowel Telefónica als KPN.

,,Wij zijn niet op de hoogte van gesprekken, wij weten van niets'', stelde een woordvoerster van KPN. De Spanjaarden zeiden dat hun normale beleid is om niet te reageren op overnamespeculaties. ,,Maar gezien de reactie uit Nederland kan ik wel zeggen dat er geen contacten zijn geweest'', zei de zegsman van Telefónica.

De interesse van de Spanjaarden is niet nieuw. In het jaar 2000 waren er vergevorderde gesprekken tussen de ondernemingen. De overname leek rond en ook het ministerie van Financiën was al akkoord om het overheidsbelang in het voormalige staatsbedrijf terug te brengen. Het rijk heeft momenteel nog een belang van 14,2 procent, veel minder dan de ruim 40 procent die het vijf jaar geleden had. De overname ketste af nadat negen van de twintig commissarissen van Telefónica tegen stemden, vooral omdat twee minderheidsaandeelhouders (de Spaanse banken La Caixa en BBVA) vreesden dat hun belang in Telefónica te veel zou verwateren door de samensmelting.

Een andere reden voor het stuklopen van de acquisitie destijds waren interne strubbelingen binnen Telefónica. Zo waren de aandeelhouders kwaad omdat de toenmalige topman, Juan Villalonga, hen pas laat op de hoogte stelde van de toenadering tussen de twee bedrijven.

Opvallend detail is dat de huidige topman van het Spaanse concern, dat een maand na de mislukking met KPN het Nederlandse Endemol kocht, toen een van de commissarissen was die tegen stemde. Deze Cesar Alierta zou nu zelf toenadering hebben gezocht.

Het bericht rond Telefónica en KPN is tekenend voor de situatie in de telecomsector. France Telecom kocht in juli het Spaanse telecombedrijf Amena voor 6,4 miljard euro en Deutsche Telekom overwoog, maar zag af van een bod op het Britse O2.