Waarin ben jij goed?

De ToekomstTest van www.scholieren.tv kan je sterke kanten aardig goed naar boven halen. Maar gebruik hem toch maar niet als studiekeuzetest.

Scholieren doen graag testjes op internet, dachten de makers van www.scholieren.tv en daarom heeft het online filmbedrijf de `ToekomstTest' gelanceerd. `Om scholieren op een leuke wijze te helpen bij hun keuze voor een geschikte opleiding of baan', staat in het persbericht. De test voert je over een snelweg door een polderlandschap. Langs de route staan een twintigtal billboards met vragen; eerst over de profielkeuze en `je beste vakken', verderop over `wat je zou doen' in uiteenlopende situaties. Zoals `Je komt iemand tegen met autopech, wat doe je?' De keuze: Ik kijk onder de motorkap; Ik bied een lift aan; Ik help de auto aanduwen; Ik bel de wegenwacht; Ik vraag een voorbijganger naar de auto te kijken.

Aan het eind van de test verschijnt een persoonlijke score, die aangeeft hoe communicatief, praktisch, initiatiefrijk, sportief en commercieel iemand is. Met daarbij een top 5 van de best passende opleidingen of banen en een mogelijkheid om filmclips te bekijken die een indruk geven van deze studies of beroepen.

Tamar de Waal (17, 6 vwo) uit Rijswijk weet alleen nog maar wat ze níet wil, dus zo'n test komt goed uit. Haar reactie: ,,Ik doe Natuur en Gezondheid, maar eigenlijk wil ik niets met die vakken. Ik denk wel dat het profiel te zwaar gewogen is in de test.'' De top 5 van opleidingen klopt namelijk echt niet met haar interesses. ,,Radiodiagnostisch laborant staat bovenaan, en hbo-I (ICT op hbo-niveau) wil ik zeker ook niet. Ik wil naar de universiteit.''

Ook Elise Biersma (17, 6 vwo) uit Rotterdam is verbaasd over de `uitslag': ,,Ik weet al lang dat ik biologie ga doen, maar die studie stond er niet bij.'' Wat er wel bij stond: radiodiagnostisch laborant.

Ook de derde tester, Marijn Schortinghuis (17, 5 havo) uit Bussum reageert kritisch: ,,Ondernemer in de slagersbranche is één van de suggesties. Ik heb het bijbehorende filmpje bekeken. Altijd vroeg opstaan en vlees hakken, niets voor mij.'' Maar, zegt Marijn ,,de persoonlijke score klopte heel aardig. Initiatiefrijk stond bovenaan en commercieel er vlak onder. Dat past veel meer bij mij.'' Ook Tamar en Elise konden zich goed vinden in hun persoonlijke scores.

Dat roept vragen op. Als zo'n test blijkbaar goed de sterke kanten naar boven weet te halen, waarom worden daar dan zulke vreemde opleidingen bij gesuggereerd? Is het persbericht niet een beetje pretentieus? ,,ToekomstTest ís ook geen beroepskeuzetest'', zegt Maaike van Buul van scholieren.tv. ,,Wij maken filmpjes over studies en beroepen. De ToekomstTest is bedoeld om scholieren de weg te wijzen naar films die voor hen interessant zouden kunnen zijn. Ook als ze nooit aan zo'n studie of beroep gedacht hadden.'' Er staan ongeveer 100 filmclips op de website, daaruit wordt voor elke scholier die de test doet een top 5 samengesteld.

Bij www.scholieren.tv draait het om de films. Niet alleen op hun eigen site, maar ook op de sites van radio 538, scholieren.com, universiteiten en hogescholen en zo'n 150 websites van scholen zijn ze te bekijken. Van Buul: ,,Opleidingen en branches geven ons opdracht om een filmpje te maken waarmee zij scholieren kunnen informeren over studie of werksectoren. Stel dat je een bepaalde studie of beroep in gedachten had en het filmpje spreekt je totaal niet aan, dan weet je dat.'' En andersom natuurlijk.

Dus de competenties worden gekoppeld aan aan filmpjes die verwijzen naar opleidingen. Conclusie: hoe meer filmpjes er nog bij komen, des te leuker zal het worden om de test te doen. En wellicht komt er iets anders uit dan laborant.

    • Marlies Hagers