VS verbieden import van beluga kaviaar

De Verenigde Staten hebben een verbod ingesteld op de import van beluga kaviaar uit de Kaspische Zee. Het besluit werd door Washington genomen om te voorkomen dat de vis in het wild uitsterft. Het invoerverbod is gisteren van kracht geworden.

Het aantal beluga's is de afgelopen twintig jaar als gevolg van overbevissing met ongeveer 90 procent afgenomen. De vier landen aan de Kaspische Zee – Kazachstan, Rusland, Iran en Azerbeidzjan – vangen de meeste beluga. Zij geven geen informatie over de maatregelen die ze nemen om uitsterven van de beluga – nu al de meest zeldzame en waardvolle vis – te voorkomen. De landen hadden vorig jaar nog gezegd dat de totale kaviaarvangst uit de Kaspische Zee met 20 procent zou worden teruggebracht en dat de vangst van beluga met 50 procent zou verminderen. Volgens milieu-activisten worden deze beloftes echter niet waargemaakt, onder meer door illegale visvangst. Reden genoeg voor de VS om een punt te zetten achter de import van de beluga kaviaar.

De VS koopt 60 procent van de beluga kaviaar die wereldwijd wordt geconsumeerd. Van de totale hoeveelheid kaviaar die vorig jaar in de VS is geconsumeerd, was 5 procent afkomstig van de beluga.