VN-top sneller weg, nawee Lubbers

Als direct gevolg van de affaire-Lubbers kan VN-chef Kofi Annan nu met een korte opzegtermijn omstreden topmensen afdanken. Dit zegt Mark Malloch Brown, Annans kabinetschef, vandaag in deze krant.

Hij noemt de maatregel als voorbeeld van de hervormingen bij de door schandalen geplaagde VN. Malloch Brown speelde een sleutelrol bij het ontslag van oud-premier Lubbers als chef van de VN-vluchtelingenorganisatie. ,,Eén direct Nederlandse erfenis is dat we nu in elk contract van elke hoge functionaris de bevoegdheid van de secretaris-generaal opnemen hem of haar te verwijderen met een opzegtermijn van drie maanden zonder zijn gelijk te hoeven bewijzen tegenover interne organen of welk juridisch systeem dan ook.''

Volgens Malloch Brown is het ,,een duidelijke erkenning'' dat de hoogste VN-posten politieke benoemingen zijn. ,,U mag het de Lubbers-regel noemen. Het is een zeer serieuze hervorming. We willen een grotere aansprakelijkheid van de hoogste functionarissen tegenover de secretaris-generaal. Als ze in het verleden eenmaal waren aangesteld, had hij vrijwel geen disciplinair gezag over hen om ze verantwoordelijk te houden voor hun daden'', zegt hij. Malloch Brown vindt dat Lubbers medio vorig jaar had moeten aftreden toen er tegen hem een klacht was ingediend en niet het interne VN-onderzoek had moeten afwachten.

vraaggesprek pagina 37

    • Robert van de Roer