Veel vrijwilligers bij Winterspelen

Atleten en bezoekers van de Olympische Winterspelen in Turijn hoeven zich over de begeleiding geen zorgen te maken. De organisatie heeft 25.000 vrijwilligers klaarstaan om iedereen van dienst te zijn. De jongste is zeventien jaar, de oudste tachtig.

Toroc, het organisatiecomité, kreeg 41.000 aanmeldingen, de meeste uit de regio Piemont, waar de Winterspelen worden gehouden. Ruim vijftien procent van de geïnteresseerden kwam uit het buitenland.

Van de 25.000 gekozenen worden 5.500 ingezet bij de openings- en sluitingsceremonie. Zij zijn het gezicht van de Spelen, zoals voorzitter Jacques Rogge van het Internationaal Olympisch Comité placht te zeggen.

De vrijwilligers krijgen een exclusief kledingpakket, dat beschikbaar wordt gesteld door sponsor Asics en niet te koop wordt aangeboden. Het betreft een rode, grijze en gele anorak, een rode en gele sweater, een gewatteerde broek, een wollen muts, een paar sneeuwhandschoenen en een rugzak.

De vrijwilliger worden vooral ingezet bij het transport (22 procent), bij de sporten (veertien procent) en voor serviceverlening (dertien procent).

De Spelen worden volgend jaar van 10 tot en met 26 februari gehouden.