Van Bommel mist volgens coach de juiste mentaliteit

Marco van Basten bespeurt bij Edgar Davids ,,een gezonde agressiviteit en wedstrijdmentaliteit'' dat volgens de bondscoach bij Mark van Bommel in mindere mate aanwezig is.

Vandaar dat hij de speler van Tottenham Hotspur wél en die van Barcelona niet heeft geselecteerd voor de laatste WK-kwalificatiewedstrijden tegen Tsjechië (8 oktober) en Macedonië (12 oktober).

Van Basten was gisteren expliciet in zijn mening over Van Bommel. Hij had de voormalige PSV'er opnieuw opgenomen in de voorselectie, maar in de wedstrijden die Van Basten hem zag spelen voor FC Barcelona constateerde hij geen vorderingen na de kritiek die Van Bommel deed afvallen voor de interland tegen Finland in juni. Van Basten: ,,Nadat we een aantal zaken hadden aangegeven, hebben we toen tegen hem gezegd: tot hier en niet verder. De afgelopen weken verviel hij in de oude fout. Hij stond ook pas twee keer in de basis bij Barcelona. Maar tegen Udinese in de Champions League was Mark betrokken bij een tegendoelpunt.''

Davids kwam vaker aan spelen toe bij Tottenham Hotspur. Daarom werd hij na een afwezigheid van een jaar weer aan de selectie toegevoegd. Van Basten had lange tijd geen beroep op Davids gedaan, omdat hij bij zijn vorige club Internazionale zelden werd ingezet. Nu deed de gelegenheid zich bovendien voor omdat Phillip Cocu twee wedstrijden is geschorst. De bondscoach heeft Davids telefonisch meegedeeld, dat hij de aanvoerdersband niet terugkrijgt. Van Basten: ,,Edgar is bijna een jaar weggeweest en Edwin van der Sar heeft de rol van aanvoerder in die periode goed ingevuld. Davids was er niet blij mee, maar zei: `Ik heb het maar te accepteren'.''

Als Davids speelt passeert hij Frank Rijkaard en Hans van Breukelen op de ranglijst van recordinternationals aller tijden. Rijkaard en Van Breukelen kwamen tot 73 interlands. Davids kan tegen Tsjechië of Macedonië zijn 74ste wedstrijd voor Oranje spelen. Hiermee komt hij in de toptien van recordinternationals.

Het is opmerkelijk dat Van Basten ook geen beroep doet op Roy Makaay. De ster van Bayern München maakte, indien fit, vanaf 2000 onafgebroken deel uit van de selectie. ,,Hij is niet onze eerste spits (dat is Van Nistelrooy, red.) en als invaller hebben we meer aan Jan Vennegoor of Hesselink'', verduidelijkte Van Basten die keuze. In de selectie zijn verder Olaf Lindenbergh (AZ) Ron Vlaar (reserve AZ) en George Boateng (Middlesbrough) teruggekeerd, evenals Giovanni van Bronckhorst, die zijn schorsing erop heeft zitten.