Turkije trekt zich mogelijk terug uit EU-besprekingen

De Turkse premier, Tayyip Erdogan, heeft gisteren laten doorschemeren dat Turkije wellicht zelf zal besluiten voorlopig niet met de Europese Unie te gaan onderhandelen.

Erdogan reageerde gisteren op de crisis die is ontstaan doordat de leden van de Unie het niet eens kunnen worden over het raamwerk voor de onderhandelingen met Turkije. ,,Ik ben ervan overtuigd dat ze oprecht handelen met betrekking tot dat raamwerk'', aldus Erdogan. ,,Doen ze dat niet dan is het duidelijk dat het antwoord van Turkije heel anders zal zijn dan het antwoord dat ze [de EU] tot nu toe hebben gehad.''

De ietwat besmuikte taal van Erdogan weerspiegelt de teleurstelling en woede die in Turkije met de dag steeds grotere vormen aanneemt. Steeds meer Turken zijn ervan overtuigd dat de Europese Unie Turkije eigenlijk niet wil en alles uit de kast haalt om Ankara de voet dwars te zetten. Ook Erdogan had het gisteren over ,,fanatici'' binnen de Unie die Turkije absoluut niet willen. Hij riep hen op hun ,,vooroordelen'' op te geven.

Donderdag onderstreepte de Turkse minister van Buitenlandse zaken, Gül, al dat niemand van Turkije kan verwachten dat hij naar Luxemburg komt (waar maandag de onderhandelingen geopend zullen worden) als Turkije van tevoren geen inzage krijgt in het raamwerk voor de onderhandelingen.

In Turkije liggen weinig mensen wakker van de eis van Oostenrijk om ook met Kroatië te gaan praten. Het Oostenrijkse verlangen om een ,,speciaal partnerschap'' met Turkije expliciet als mogelijkheid op te nemen in het raamwerk, leidt daarentegen tot veel meer onrust. Een koor van Turkse politici onderstreepte deze week dat de gesprekken alleen over lidmaatschap van Turkije mogen gaan en geen ander doel hebben.

In de Turkse pers komt de Turkse onvrede met de dag meer tot uiting. ,,Welk beeld is het juiste?'' kopte de krant Milliyet donderdag met twee foto's van het Europese Parlement. De ene werd gemaakt tot de europarlementariërs enthousiast instemden, vorig jaar december, met de onderhandelingen met Turkije en een bordje met het Turkse woord evet (ja) omhooghielden. De andere foto toonde de parlemtariërs toen zij, woensdag, ratificatie van het zogeheten protocol over de douane-unie met Turkije uitstelden.