Toch No Free Lunch

No Free Lunch, de organisatie die dokters oproept om geen pennen, etentjes en andere cadeautjes van de farmaceutische industrie aan te nemen, was toch nog welkom op het congres van de Amerikaanse Academy of Family Physicians, deze week in San Francisco. De club wilde een stand huren op de tentoonstelling die medische congressen traditioneel begeleiden. De middenvloer van die beurzen wordt ingenomen door reuzenstands van de farmaceutische industrieën. Daaromheen staan kleinere kraampjes van patiëntenorganisaties, uitgeverijen en kleinere leveranciers van medische apparaten. De meeste medische congressen worden gesponsord door een of meer van de grote farmaceutische industrieën.

De Academy of Family Physicians is de grootste specialistenorganisatie in de Verenigde Staten en streek deze week voor zijn jaarlijkse congres neer in San Francisco. No Free Lunch wilde een standje huren, maar het bestuur weigerde. ``Op de tentoonstelling ontwikkelt zich een belangrijke en gezonde dialoog tussen congresbezoekers en standhouders, maar No Free Lunch wil dat die discussie stopt'', verklaarde academie-ondervoorzitter Douglas Henley de weigering tegenover de British Medical Journal (24 september).

Naast farmaceutische industrieën verhuurde de beroepsorganisatie ook beursruimte aan fastfood-keten McDonalds, frisdrankindustrie Coca-Cola en aan de Amerikaanse organisatie van sterke-drankfabrikanten. Scherp ledenprotest bracht het bestuur op de valreep tot inkeer. No Free Lunch mocht toch komen.

Bij veel congressen delen actievoerders van No Free Lunch buiten de deuren van het congrescentrum protestbrieven uit tegen de industriecadeautjes. Op de website voert de organisatie de `pens-for-pens'-actie. Iedereen kan pennen met industrielogo opsturen en krijgt daar dan een No-Free-Lunch-pen voor terug. De industriepen gaat dan ``naar een goed doel'', belooft No Free Lunch. Maar in de kleine lettertjes staat dat de organisatie door haar beperkte budget niet iedere pen kan omwisselen voor een andere.