Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Gesprek met Patrick Cammaert, de Nederlandse bevelhebber van het vredesleger van de Verenigde Naties in Congo, over de pogingen om vrede tot stand te brengen in dit Afrikaanse land waar dagelijks duizend doden vallen door geweld en de honger. Verder Karel van Wolferen, universiteitshoogleraar en schrijver, over zijn nieuwe boek `Keerpunt in de vaderlandse geschiedenis', met als ondertitel `Een Manifest aan het Nederlandse Volk'. Van Wolferen wil waarschuwen voor de gevaren van het buitenlandse beleid van de regering Bush en eist van de Nederlandse regering een radicaal andere houding ten opzichte van het Noord-Atlantische denken. Ned.3, 12.10-13.00 uur

Netwerk. Aan de vooravond van de `Nationale onderwijsweek' presenteert Netwerk de resultaten van een enquête naar agressie van ouders tegen leerkrachten in het basisonderwijs. Leerkrachten en directies van basisscholen hebben regelmatig met intimidatie en geweld te maken. Minister van Onderwijs Maria van der Hoeven en onderwijssocioloog Mischa de Winter reageren op de cijfers. Ned.1, 20.30-21.00 uur

DOCUMENTAIRE

Tegenlicht: Armoedebestrijders. Tweede deel van een tweeluik over de Millenniumdoelen van de Verenigde Naties. Probleem nummer één is honger en armoede. Die zouden in 2015 gehalveerd moeten zijn, vooral in Afrika. Tegenlicht onderzoekt de economische realiteit achter de Millenniumdoelen. Met onder meer een gesprek met de Amerikaanse ontwikkelingseconoom Jeffrey Sachs, door U2-zanger Bono `my professor' genoemd. Ned.3, 20.55 uur-22.00 uur

R.A.M Special: Papa Wemba Keizer in Parijs. Een portret van `de James Brown van Zaïre: Papa Wemba'. De beroemde zanger verhuisde in de jaren tachtig met een groot gevolg naar Parijs. Hier nam de ster zijn intrek in een residentiële wijk, die steeds meer begon uit te dijen tot een klein Zaïre in Frankrijk. Vanuit deze Parijse gemeenschap worden Zaïrese artiesten op cd uitgebracht en vele concerten georganiseerd, maar in 2003 werd Papa gearresteerd op verdenking van mensensmokkel. Ned.3, 23.05-00.15 uur

KUNST

Boeken &tcetera. Nieuw programma over boeken van de VPRO en NRC Handelsblad. Deze keer met schrijfster en onderzoeksjournaliste Francesca de Châtel en schrijver Frank Westerman. De Châtel schreef `Het Water van de Profeten' over de betekenis van water in de geschiedenis van het Midden-Oosten. Zij reisde 7.000 kilometer van Gibraltar via onder meer Marokko, Libië, Egypte en Israël en Syrië naar Turkije en sprak onderweg met lokale bestuurders, watersjeiks en waterbouwkundigen. Van Westerman verscheen in 2002 `Ingenieurs van de ziel' over onder meer de aspiraties van Stalin op waterbouwkundig gebied. Stalin wilde Moskou waterverbindingen geven met alle wereldzeeën. Ned.3, 13.00-13.25 uur

Filmfestival. Cinema.nl en R.A.M over de nieuwe Nederlandse filsterren: Johnny de Mol, Bracha van Doesburgh, Mimoun Oaissa Mounir Valentyn, Caro Lenssen, Eva Duijvestein. Ook een terugblik op Zusje met regisseur Robert Jan Westdijk en actrice Kim van Kooten. Ned.3, 0.15-0.40 uur

CABARET

Koefnoen. Actuele grappen van Paul Groot en Owen Schumacher. Ned.2, 22.10-22.50 uur

SPORT

Voetbal. De wedstrijden. Samenvatting van alle dit weekeinde gespeelde voetbalwedstrijden uit de eredivisie. Met onder meer Sparta-Ajax, Heerenveen-PSV, AZ-NEC, Groningen-Willem II, FC Utrecht-Feyenoord en de oostelijke derby Heracles-FC Twente. Talpa, 19.00-20.30 uur

KINDEREN

Villa Achterwerk: Bombaaj!. Een driedelige animatiefilm over de hond Bombaaj!, gebaseerd op het gelijknamige boek dat Els Pelgrom schreef als geschenk voor de kinderboekenweek 1995. Ned.3, Circa 09.10 uur

Polleke de serie. Een bewerking van de film Polleke die is gebaseerd op de boeken van Guus Kuijer. Eerste deel van een achtdelige jeugdserie over de elfjarige Polleke, een slim en eigenwijs meisje. Ze woont in de grote stad, in een flatgebouw vol mensen van alle kleuren en afkomsten. Ned.3, circa 10.00 uur

DIGITALE KANALEN

TV Oost. Vandaag begint op de regionale zender TV Oost de dertigdelige – door de firma Wehkamp gesponsorde – serie Van Jonge Leu en Oale Groond, waarin de familie Wilspieker centraal staat. Hoofdfigur is dochter Wildspieker, een journaliste die besluit na de dood van haar vader uit Zwolle terug te keren naar Twente. Thema's die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: met rijke stadse lieden die op het platteland komen rentenieren en de `keet' als ontmoetingsplaats voor Twentse jongeren. In de serie wordt voor een groot deel in dialect gesproken. De serie is digitaal te bekijken: via de knop Live tv op de site www.tvoost.nl.