Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Gesprekken met de kleinzonen van Winston Churchill, Franklin Roosevelt en Joseph Stalin over het akkoord van Jalta. Verder de onthulling van een monument voor vermiste zeelieden in Katwijk en een portret van Nederlandse militairen op hun dagelijkse missie in Afghanistan. Ned.2, 18.25-19.00 uur

Nova. Onderzoek naar een pedofilie-zaak in Groningen. Vier slachtoffers van een pedofiel spannen een rechtszaak aan tegen de staat der Nederlanden en de Groningse politie. De politie heeft volgens de slachtoffers ruim twintig jaar lang een pedofiel zijn gang laten gaan. Hierdoor zijn volgens de slachtoffers tientallen jongens in de leeftijd van 9 tot en met 14 jaar seksueel misbruikt en geslagen. Pas in 2001, na een aangifte bij de politie in het dorp Zuidwolde, werd hij opgepakt. Ned.3, 22.05-22.35 uur

DOCUMENTAIRE

Niet alleen op zondag. Eerste deel van een tweeluik over de Rotterdamse Koningskerk waar schippers en ex-schippers van de binnenvaart vaak van heinde en verre naartoe komen om een dienst te kunnen volgen. Juist omdat ze geen vaste woon- of verblijfplaats hebben is dit wekelijkse contact voor hen heel belangrijk. Ned.1, 19.00-19.30 uur

THEMA

Roze lintje. Net5, dat met zijn programma's mikt op jonge, hoger opgeleide vrouwen, heeft een thema-avond over borstkanker, de `Pink Ribbon Night', een initiatief dat tien jaar geleden is opgezet door het Amerikaanse cosmeticabedrijf Estée Lauder. Eén op de negen vrouwen krijgt in haar leven te maken met borstkanker. De avond wordt gevuld met drie films en één programma, om 23.20 uur, met bekende Nederlanders die vertellen waarom ze de strijd tegen borstkanker steunen. Voor meer informatie zie ook

www.pinkribbon.nl

Net5, 18.40-01.50 uur

SPORT

Voetbal. Samenvatting van de voetbalwedstrijden uit de eredivisie. Onder meer: ADO Den Haag - RKC Waalwijk, Roda JC - Vitesse. Presentatie: Wilfred Genee. Talpa, 22.30-23.45 uur

AMUSEMENT

Dancing with the stars. Kijkcijfersucces van RTL: koppel bekende Nederlanders aan professionals voor een wedstrijd stijldansen. Afgelopen zaterdag met met 1,9 miljoen kijkers het best bekeken programma na het eredivisievoetbal en het Journaal van acht uur. ,,Ik kijk vooral naar de prachtige Irene van der Laar – je hebt benen en je hebt benen'', zegt Paul de Leeuw in de VARA-gids. RTL4, 20.00-21.30 uur

DRAMA & KUNST

Midsomer murders. Engelse misdaadserie. Canvas, 21.00-22.35 uur

Filmfestival. Cinema.nl en R.A.M besteden aandacht aan het 25ste Nederlands Film Festival met onder meer een overzicht van de Nederlandse horrorfilm, een genre dat populair is bij jonge regisseurs. Ook een terugblik op De lift van Dick Maas met Huub Stapel, producent Matthijs van Heijningen en cameraman Marc Felperlaan. Ned.3, 0.10-00.35 uur

DIGITALE KANALEN

De Duitse Democratische Republiek. Op het geschiedeniskanaal van de publieke omroep een week lang programma's over de Duitse Democratische Republiek (DDR) en de Bondsrepubliek Duitsland (BRD) die op 3 oktober 1990 zijn herenigd. Met onder meer:

De Gedaanteverwisseling (Cherry Duyns, Armando, 1982). Een impressionistische reportage waarin het Berlijn van 1982 wordt vergeleken met dat van vijftig jaar eerder. Met behulp van veel archiefmateriaal wordt de metamorfose die de stad in vijftig jaar onderging zichtbaar gemaakt. Via www.vpro.nl/geschiedenis

Eldorado: Made in Germany (Roelof Kiers, 1977). Een reportage over de Daimler-Benz autofabrieken, waarin wordt geschetst hoe Mercedes tot symbool werd voor de Westduitse economie na de Tweede Wereldoorlog. Via www.vpro.nl/geschiedenis