Televisie Overige films

A Countess from Hong Kong (Charles Chaplin, 1967, Engeland). Chaplins zwanenzang werd een slepende romantische komedie. Animeermeisje Sophia Loren verstopt zich in de hut van diplomaat Marlon Brando, per schip op weg van Hong Kong naar Amerika. Halverwege komt diens vrouw aan boord. Ook met Chaplin zelf. VRT, 14.20-16.05u.

Xizhao/Shower (Zhang Yang, 1999, China). Behaagzuchtige publiekslieveling van het Rotterdamse filmfestival van 2000 speelt zich af in een badhuis, een idyllische microkosmos waarin alle menselijke eigenaardigheden naast elkaar mogen gedijen. Film predikt respect voor traditionele Chinese waarden. Ned.3, 14.25-15.55u.

Fools Rush in (Andy Tennant, 1997, VS). Romantische komedie met scherpe randjes. One night stand van Newyorks baasje Matthew Perry en de geheel andersgeaarde Mexicaanse fotografe Salma Hayek resulteert in een zwangerschap. RTL5, 20.0-22.10u.

Mouse Hunt (Gore Verbinski, 1997, VS). Het idioom van Laurel & Hardy, Tom & Jerry én dat van Home Alone klinkt door in hilarische klucht over muis die landhuis terroriseert. RTL7, 20.30-22.20u.

Stepmom (Chris Columbus, 1998, VS). Staaltje soap over de machtsstrijd tussen Susan Sarandon en Julia Roberts, respectievelijk de ex en de nieuwe vriendin van Ed Harris. Net5, 21.00-23.20u.

What Lies beneath (Robert Zemeckis, 2000, VS). Bovennatuurlijke thriller lijkt bijna zijn best te doen om niet origineel te zijn. Het mooie oude huis van uithuizige Harrison Ford en rozen snoeiende Michelle Pfeiffer lijkt bespookt. RTL5, 22.10-0.25u.

Turks fruit (Paul Verhoeven, 1973, Nederland). Monumentale Wolkersverfilming door Verhoeven is nog steeds de succesvolste Nederlandse film aller tijden (3.338.000 bezoekers). Monique van de Ven debuteerde in deze ode aan de seksuele revolutie en de pathetische hang naar persoonlijke vrijheid. Ook met Rutger Hauer en, achter de camera, Jan de Bont. RTL7, 22.20-0.30u.

Van god los (Pieter Kuijpers, 2003, Nederland). Het speelfilmdebuut van Pieter Kuijpers is geïnspireerd op het verhaal van de bende van Venlo. Het is vooral de stijl van de voor Nederlandse begrippen ongebruikelijk cynische genrefilm die imponeert, evenals het uitstekende acteren van Egbert Jan Weeber, Tygo Gernandt en Angela Schijf. Ned.3, 22.35-0.10u.

Masked and Anonymous (Larry Charles, 2003, VS/Engeland). De Amerikaanse songwriter Bob Dylan schreef eigenhandig dit merkwaardige vehikel voor hemzelf. Hij speelt een legendarische troubadour die door John Goodman en Jessica Lange uit de gevangenis wordt gehaald voor een benefietconcert in een post-revolutionair land dat op Amerika lijkt. Buslading Hollywoodsterren speelt gastrol, maar er zijn gelukkig ook veel liedjes van Bob Dylan te horen.

BBC2, 23.10-0.55u.

The Godfather (1) (Francis Ford Coppola, 1972, VS). Coppola's monumentale sage van een maffia-familie, aangevoerd door een sinister mompelende Marlon Brando. Ook met Robert de Niro, Robert Duvall, Al Pacino, James Caan. Volgende week deel 2. Veronica, 23.25-01.05u.

Een vrouw als Eva (Nouchka van Brakel, 1979, Nederland). `Vrouwenfilm' kreeg destijds het verwijt het feminisme commercieel te exploiteren. Huisvrouw Monique van de Ven zet brave echtgenoot Peter Faber aan de kant ten gunste van lesbische relatie met Frans communemeisje (Maria Scheider). RTL4, 0.10-2.00u.

Morte a Venezia/Death in Venice (Luchino Visconti, 1971, Italië/Frankrijk). Klassieke Thomas Mann-verfilming. Stervende componist Dirk Bogarde raakt in door moreel verval en de pest geteisterd Venetië in de ban van goddelijke knaap, de belichaming van ultieme schoonheid. Ook met nadrukkelijk aanwezige muziek van Mahler. BBC2, 00.55-03.00u.