Televisie Film van de dag

Nederlands smullen op Nederland 3. Eerst Van God los, de snoeiharde maar subtiele film van Pieter Kuijpers over de Bende van Venlo. Daarna Cloaca van Willem van de Sande Bakhuyzen, die deze week op 47-jarige leeftijd overleed. Cloaca is een ensemblespel voor vier acteurs en die vier acteurs zijn zo subliem dat je soms vergeet op de film te letten omdat je alleen maar naar de woorden luistert en naar hun gezichten loert.

Pierre Bokma, Peter Blok, Gijs Scholten van Aschat en Jaap Spijkers zijn vier veertigers die elkaar uit hun studententijd kennen en nog altijd even kinderachtig zijn gebleven, egocentrisch, onachtzaam, melig. Alleen hun verbittering is volwassen.

Schrijfster Maria Goos heeft hen geschapen zoals alleen zij dat lijkt te kunnen, gemankeerd, geknakt, tegelijkertijd vol en walgend van zichzelf. Er zitten briljante zinnen in, soms naar de geestige kant en soms naar de dieptragische kant. Voor wie ook het toneelstuk heeft gezien: de film is donkerder en rijker.

Cloaca, Ned.3, 00.35-02.30 uur