Romeinse aanklager wil Fazio spreken

De openbaar aanklager in Rome wil president Antonio Fazio van de Italiaanse centrale bank verhoren over zijn rol in de overnamestrijd om Banca Antonveneta. Dit heeft Fazio's advocaat gisteren gezegd.

De president van de Banca d'Italia ligt al enige maanden onder vuur. De druk om af te treden nam de laatste weken toe, maar de voor het leven benoemde Fazio wil voorlopig van geen wijken weten.

De openbaar aanklager in Rome heeft Fazio gisteren laten weten dat zijn rol in de strijd rond Antonveneta wordt onderzocht en dat hij wellicht volgende week al zal worden gehoord. De advocaat van Fazio, Franco Coppi, bevestigde gisteren tegen internationale persbureaus dat justitie Fazio wil verhoren. Coppi zei dat hij zijn cliënt zal adviseren goed na te denken eer hij praat met justitie. Volgens Coppi is dit nodig omdat eerder door justitie opgenomen telefoongesprekken tussen Fazio en Gianpiero Fiorani, destijds topman van Banca Popolare Italiana (BPI), uitlekten naar de pers. ,,De enige manier om te voorkomen dat dit nogmaals gebeurt, is door niet te praten'', aldus Coppi.

Justitie bekijkt volgens de Italiaanse media of Fazio zijn positie als bankpresident heeft misbruikt om ervoor te zorgen dat BPI en niet ABN Amro de controle zou krijgen over Antonveneta. Fazio staat erom bekend dat hij niet wil dat buitenlandse banken het voor het zeggen krijgen bij Italiaanse instellingen. Als voorbeeld van de tegenwerking van Fazio wordt vaak aangedragen dat ABN Amro veel langer moest wachten dan BPI eer het toestemming kreeg van de centrale bank om haar belang in Antonveneta te verhogen.

Als Fazio wilde zorgen dat BPI de overnamestrijd zou winnen, heeft hij gefaald. ABN Amro zal binnenkort bijna 70 procent van Antonveneta in handen hebben omdat het nieuwe bestuur van BPI – topman Fiorani werd geschorst door justitie omdat hij de beursregels zou hebben overtreden en trad vorige week zelf af – besloot zijn belang van 30 procent aan de Nederlanders te verkopen. De Amsterdamse bank zal een bod uitbrengen op de resterende 30 procent.

Fazio is nog nergens van beschuldigd en in Rome wilde justitie gisteren geen commentaar geven. De 68-jarige bankpresident heeft zelf gezegd dat hij niets verkeerd heeft gedaan. Desondanks wordt hij al wekenlang door politici opgeroepen af te treden en zelfs premier Silvio Berlusconi – die niet de macht heeft om hem weg te sturen – riep Fazio op om de eer aan zichzelf te houden.