Rolstoelen en duikboten

Een van de mafste films die vorig jaar in de bioscopen verscheen was de zwart-witte (niet alleen qua kleur, maar ook wat betreft humor) roadmovie Aaltra. Die is vast en zeker door veel te weinig mensen gezien, dus verdient nu een tweede leven op dvd. Het verhaal is al te zot om samen te vatten: twee mannen reizen samen dwars door noordelijke Europa naar Finland om de fabrikant ter verantwoording te roepen van de tractor die hen beide invalide maakte. Soit. Ware het niet dat ze de hele reis in rolstoel maken. Daar rollen ze dus, over lege Waalse en Nederlandse (!) wegen. Staan hun wielen in het natte zand als ze bij het kijken naar een zonsondergang aan zee wat al te lang in de vloedlijn bleven hangen. De beide regisseurs en voormalige tv-komieken Benoit Deléphin en Gustave Kervern vertelden dat ze de film eigenlijk vooral hadden gemaakt om hun idool, de Finse regisseur Aki Kaurismäki te ontmoeten. Die kreeg dan ook een rolletje in de ontknoping van de film. En je kunt slechtere redenen hebben om een film als Aaltra te maken. Vooral omdat het eindresultaat zo'n authentieke vorm van anarchistisch-onderkoelde, tragi-absurde humor oplevert. Eigenlijk wil je de extra's op de dvd helemaal niet zien, want de tv-filmpjes die beide heren vóór Aaltra voor Canal+ maakten zijn ontnuchterend flauw.

Tussen briljant-flauw en ontroerend-eigenzinnig bevinden zich ook altijd de films van wonderkind Wes Anderson, die ons al eerder blij maakte met Rushmore en The Royal Tenenbaums en vooral omdat Bill Murray zijn favoriete acteur is. Misschien is Anderson ook wel Murray's favoriete regisseur, want anders laat je je niet in een mediterraan blauwe Speedo-zwemboek proppen en een maf rood condoom-achtig mutsje op je hoofd zetten om de oceanograaf Steve Zissou te spelen.

Net zoals Aaltra is The Life Aquatic with Steve Zissou een film over een onmogelijke odyssee, een parabel wellicht voor de moderne mens in al zijn komische eenzaamheid. Maar ondertussen natuurlijk ook een prettig excuus voor een hoop ongein over exotische vissoorten en wat voor bedriegers filmmakers zijn. Wes Anderson heeft een naam hoog te houden als het om dvd-versies van zijn films gaat. De Amerikaanse Criterion-editie van The Life Aquatic scoort bonuspunten met de tien David Bowie-covers die de Braziliaanse zanger Seu Jorge voor de film opnam en een documentaire die direct-cinema-veteraan Albert Maysles over de film opnam.

Aaltra en The Life Aquatic with Steve Zissou