Rihanna: Music of the Sun

Een van de opmerkelijkste fenomenen in de moderne r&b, is het r&b-prinsesje. Ze is vaak de enige dame op een label vol stoere rappers, altijd een poppetje in formaat en uitstraling, en zelden gezegend met een indrukwekkend charisma of een krachtige stem. R&B-prinsesjes maken doorgaans allemaal hetzelfde soort weke formule-r&b, waarbij een met overdadige juwelen behangen suikeroom precies vertelt wanneer en hoe ze moeten zuchten.

Rihanna is zo'n r&b-prinsesje, van hiphoplabel Def Jam, maar wel een die het met haar suikeroom goed getroffen lijkt te hebben. Natuurlijk staat er wel wat weke r&b op dit album, maar de frisse mix van r&b met reggae overheerst. Met springerige ritmes, opzwepend handgeklap, en invloeden van dub, roots reggae en reggaeton, klinkt haar album opvallend zonnig en ontspannen.

Rihanna zingt soms hees, dan weer hoog, en altijd fris, poppy en sexy. Met haar verderlichte dancehall-variant vormt ze het perfecte instapmodel voor hen die nog niet klaar zijn voor de zware, grimmige riddims waar haar oudere broers liever over heen spugen.

(Def Jam)***

    • Saul van Stapele