Punkfunktornado

Zanger Brandon Flowers van de Amerikaanse groep The Killers werd onlangs backstage bij Live8 apart genomen door U2's Bono, die hem in vertrouwen nam over de haken en ogen van het popsucces. Probeer de opvolger van jullie succesvolle debuutalbum niet gekunsteld en overspannen te laten klinken, hield Bono hem voor, maar blijf trouw aan je uitgangspunten.

De Schotse punkfunktornado Franz Ferdinand heeft Bono's welgemeende advies niet nodig om tot een dergelijk inzicht te komen. Hun naar de band genoemde en nauwelijks meer dat een jaar oude debuutalbum ontketende een ware storm van hoekige, new wave-beïnvloede bands als Bloc Party, Futureheads en Maxïmo Park, terwijl het wonderbaarlijk strak spelende Franz Ferdinand zelf binnen korte tijd uitgroeide tot publiekstrekker en Lowlands-topact. In het licht van de druk die er op het viertal gerust moet hebben, komen ze verbazingwekkend snel en probleemloos met een tweede album dat geen sporen van zwakker songs of haastwerk in de studio verraadt. You Could Have It So Much Better is hooguit wat minder verrassend dan het debuut, omdat de uitgangspunten van FF's staccato-rocksound inmiddels bekend zijn en de groep geen gekke kunstgrepen heeft uitgehaald bij het uitbouwen en robuuster maken van een onverminderd origineel concept.

Zoals het een typisch Britse kunstacademieband betaamt, passen de strakke vormgeving van het hoesontwerp en de muziek nauw in elkaar. Zanger Alex Kapranos rekent af met zijn bedachtzame artrock-imago in `The Fallen', waarin hij alle jeugdige vandalen een hart onder de riem steekt met de kreet ,,What's wrong with a little destruction?'' Hij blinkt uit in confronterende, absurdistische teksten en een arrogante, scherp gearticuleerde dictie. De sfeer is springerig en energiek, met slim gebruikte invloeden uit het popverleden als de sixties-galmrock van `Walk away', de surfgitaarsound van `Evil and a heathen' en een knipoog naar The Fall in het hevig punkfunkende titelnummer. You Could Have It So Much Better is het logische vervolg op een nu al klassiek debuut: het had zoveel slechter gekund.

Franz Ferdinand: You Could Have It So Much Better

(Domino/Munich)****

    • Jan Vollaard