Protest tegen Shell

In Ierland zijn vijf mannen die actie voerden tegen energieconcern Shell vrijgelaten na honderd dagen vastgezeten te hebben. De vijf werden vrijgelaten nadat Shell de rechtbank had gevraagd een dwangbevel tegen hen in te trekken.

De zaak heeft veel stof doen opwaaien in Ierland. De vijf mannen – onder wie een oud-leraar van 65 jaar – werden eind juni gearresteerd wegens minachting van de rechtbank nadat zij weigerden gehoor te geven aan het dwangbevel de aanleg van een gaspijpleiding over hun land niet te blokkeren.

De leiding wordt door Shell aangelegd van het Corrib-gasveld voor de kust naar een verwerkingsinstallatie negen kilometer landinwaarts. De pijp loopt langs Rossport in het noordwesten van Ierland. Het is het grootse energieproject in de Ierse geschiedenis.

Het project van 900 miljoen euro werd in augustus stilgelegd door Shell nadat het conflict met bewoners van Rossport hoog opliep. De inwoners protesteren tegen de leiding omdat deze te dicht langs de huizen zou liggen waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Shell zei destijds meer tijd uit te willen trekken om het dispuut op te lossen en om de veiligheidssituatie opnieuw te evalueren. Volgens het bedrijf is de rechter gevraagd het dwangbevel op te heffen omdat de evaluatie niet voor november klaar is.