`Politie negeert vrouwenhandel'

Op de Amsterdamse Wallen bedrijven `loverboys' en pooiers ongehinderd vrouwenhandel, terwijl de politie toeziet. Dat zeggen twee agenten van bureau Beursstraat, van wie er een inmiddels op eigen verzoek elders binnen het politieapparaat werkt.

De beide agenten mogen alleen signaleren en doorverwijzen naar rechercheurs van het Jeugd- en Zedenteam. Daar wordt gesteld dat er te veel lopende zaken zijn en te weinig capaciteit.

,,We zitten hier middenin de moderne slavernij'', zegt Ron, tot voor kort zedencontroleur op de Amsterdamse Wallen.

,,Wij kunnen de dagelijkse confrontatie met vrouwen die eigenlijk verkracht worden niet meer aan'', zegt zijn collega Hans.

De politie doet veel te weinig om een einde te maken aan de gedwongen prostitutie met al zijn excessen, aldus de agenten. De agenten willen niet met hun naam in de krant, omdat ze verschillende malen door criminelen bedreigd zijn.

,,Bijna vijf jaar na de afschaffing van het bordeelverbod moet worden geconstateerd dat de doelstellingen van de wet niet zijn gerealiseerd'', zegt de Amsterdamse burgemeester Job Cohen. ,,De laatste tijd komen er steeds meer signalen dat zich nog steeds misstanden voordoen.'' Cohen belooft met `aanvullend beleid' te komen.

Sinds de legalisatie in 2000 is prostitutie een regulier beroep, gecontroleerd door gemeenten en politie. Het souteneurschap werd uit het Wetboek van strafrecht geschrapt. De Amsterdamse Wallen zijn een miljoenenbusiness met een jaarlijkse omzet van 83 miljoen euro.

Op de Wallen zijn twee groepen pooiers actief, de loverboys en een groep die bekendstaat als `de Turken'. Zij drijft een lucratieve handel in vrouwen uit het Oostblok. Volgens agent Ron liggen ,,overal in Nederland'' aangiftes van mishandelde vrouwen ,,te verstoffen''. In januari 2003 werd een team van vier man op de Turkse groep gezet. ,,Het onderzoek werd een fantastisch fiasco'', zegt Ron. Rechercheonderzoeken mogen niet langer meer dan drie maanden duren. De vier rechercheurs kregen in juni van de leiding te horen dat ze de zaak moesten afsluiten. Er werd een aantal arrestaties verricht, maar de officier van justitie vond het bewijsmateriaal tegen de arrestanten te mager.

Maandblad M pagina 14