Pokertrend

Steeds meer jongeren zitten op vrijdagavond te pokeren, in plaats van wild te hossen in de disco. Ook Kees van Nieuwkerk (17)

Het is vrijdag rond middernacht. Diep weggedoken in mijn capuchon luister ik met één oor naar mijn iPod en met de ander naar een stoer verhaal van een vriend over zijn scooter. Ik heb een zonnebril op mijn neus, friemel nerveus aan mijn stapeltje fiches, en wacht af. De kaarten worden geschud en gedeald. Ik krijg de twee beste kaarten mogelijk, azen, maar probeer te doen alsof er niets aan de hand is. We spelen poker.

Het was alweer vorige winter dat we Rounders op tv hadden gezien. Deze film, met Matt Damon en Edward Norton, heeft ons aan het pokeren gezet. Toen was het de sfeer die mij en mijn vrienden trok: een onderwereld met louche lui, spanning en geld. Nu is het vooral het duivelse spelletje zelf dat het spannend maakt, en we worden er steeds beter in.

Pokeren lijkt steeds populairder te worden. Er gaat geen weekend voorbij zonder een pokertoernooitje bij iemand thuis of in een café. Als organisator krijg ik elke dag wel een telefoontje wanneer het volgende is. Het lijkt wel alsof iedereen tegenwoordig kan pokeren. Als een lopend vuurtje steken mijn vrienden hun vrienden aan en ga zo maar door. Via het internet leren ze de regels en oefenen ze met nepgeld; de beste manier, zo ben ik ook begonnen.

Bij poker gaat het simpelweg om wie de beste kaarten heeft; die wint de pot. Maar wanneer je slechte kaarten hebt kan je ook winnen, door te bluffen. Je doet dan alsof jouw slechte kaarten beter zijn dan die van je tegenstander en zet er veel geld op in. Een grote donkere zonnebril verbergt de twijfel of angst in je ogen. Of misschien zet je hem op het moment van bluffen wel af, om je tegenstander voor het eerst diep en intimiderend in de ogen te kijken. Bij poker gaat het ook om het afdwingen van respect aan tafel, zodat je tegenstander bang is om geld tegen jou in te zetten.

Wij spelen meestal om een inzet van vijf euro. De meest gelukkige winnaar won bij een toernooitje ooit iets meer dan honderd euro. ,,Voor vijf euro speel je een avondje leuk poker, en als je wint verdien je nog wat geld ook. Uitgaan is al gauw duurder'', aldus vriend Pieter die al meerdere potjes van mij heeft gewonnen.

Maar met poker valt ook echt geld te verdienen. Nog niet zo lang geleden werd de website pokercollege.nl gelanceerd. De studenten achter die website spelen zelf parttime poker en ze claimen dat je, met een beetje oefenen, er een uurloon van dertig euro aan kunt overhouden. Dan speel je wel op het internet met je geld, wat eigenlijk illegaal is in Nederland. Maar de pokeraar kan via buitenlandse pokersites en zijn creditcard de Nederlandse wet omzeilen.

Pas wanneer je vrienden niet meer tegen je willen spelen omdat je altijd wint, en je al een redelijk uurloon maakt op het internet, worden de grote, door casino's georganiseerde toernooien aantrekkelijk. Je speelt dan om vele duizenden euro's tegen spelers die hun brood ermee verdienen. Een Nederlandse speler die op het internet is begonnen en nu mee doet met de grote jongens is Noah Boeken. ,,Er is zeker een soort pokertrend onder de jeugd'', zegt hij. ,,Vrienden die ik al lang niet meer gesproken heb kom ik weer eens tegen en blijken ook te pokeren.''

Boeken begon op het internet met wat geld dat hij kreeg van Amerikaanse vrienden. Na veel oefenen heeft hij nu de Nederlandse top bereikt. ,,Het eerste geld wat je verliest moet je zien als lesgeld.'' Iets wat Boeken makkelijk kan zeggen nu hij volgens bepaalde internetsites al meer dan driehonderdduizend euro aan prijzengeld heeft binnengesleept. Dat poker nu opeens zo populair wordt komt volgens Boeken doordat Eurosport toernooien op de Nederlandse tv is gaan verslaan. Hij heeft zelf de Nederlandse versie van werelds grootste pokerwebsite opgericht, nl.pokernews.com. Naast speluitleg voor de beginner vind je hier ook artikelen voor gevorderden.

Maar voor ik een gevorderde ben zit ik eerst nog met die twee azen. En hoewel poker eigenlijk geen kansspel is gooi ik het toch op een gok. Ik ga all-in, wat betekent dat ik al mijn fiches inzet. Als ik win, win ik groot, als ik verlies lig ik er uit. Nerveus sip ik aan wat cognac, en neem ik een trekje van een sigaar. Ik win en heb nu de meeste fiches van de tafel. Maar om uiteindelijk het geld te winnen moet ik alle fiches hebben. Ik zit zeker nog tot in de vroege ochtend te pokeren. Heerlijk!

    • Kees van Nieuwkerk