Plan-Stevens vermeldt maar deel van belastingwaarheid 2

,,Vermogende bejaarden moeten gaan meebetalen aan de AOW'', schrijft prof. Stevens. Maar dat doen ze al. Een deel van hun belastingbetalingen gaat naar de AOW. Bovendien krijgen AOW'ers een veel lagere heffingskorting. En alleenverdieners raken ook nog een niet onaanzienlijke toeslag kwijt als hun partner 65 wordt. De professor vertelt dus maar een deel van de belastingwaarheid. Als belastingexpert weet hij dit natuurlijk wel, maar hij vergeet het even.

Om een totaalbeeld te krijgen, moet hij ook nog de andere kant opkijken. In het nieuwe zorgstelsel komt er naast de basispremie een inkomensafhankelijke bijdrage. De werkgever zal deze bijdrage vergoeden. Maar wie vergoedt deze bijdrage voor de 65-plusser? Tot nu toe niemand. In de toekomst misschien zijn pensioenfonds? Dat zal premieverhoging tot gevolg hebben. Te betalen door 65-minners. Dan komt er niets terecht van de belofte van Stevens dat premies minder zwaar drukken op de werkende generatie. Bovendien zullen de meeste AOW'ers, ook degenen die in goede conditie zijn, meestal geen gebruik kunnen maken van de no-claimkorting. Universele wetenschappers, waar vind je ze nog?