Paul Anka: Rock Swings

Met kitchjazz van de bovenste plank blaast de inmiddels 64-jarige Canadese crooner Paul Anka zijn carrière weer nieuw leven in. Anka, één van de grootste tieneridolen in de jaren vijftig, kon de verleiding, zoals hij het omschrijft, niet weerstaan om bekende popnummers door een dipsaus van swing te halen. Zijn verklaring is dat hij de nummers van bands als Bon Jovi, Pet Shop Boys en Oasis ziet als de standards van een nieuwe generatie. Okee. Het levert in elk geval een album, Rock Swings, met een glimlach op. Maar liefst veertien nummers ondergingen een metamorfose. Strijkers, blazers, alles wordt uit de kast gehaald. Grunge wordt keurige bigbandswing (Soundgardens `Black Hole Sun') en jaren tachtig pophits, zoals Spandau Ballets `True', transformeren tot zwoele nachtclubjazz. Waar het bij de ene uitvoering een goede grap lijkt (Nirvana's `Smells Like Teen Spirit' en Van Halens `Jump'), zijn andere best even aan te horen. Meligheid gegarandeerd bij een popquiz.

(Verve)***

    • Amanda Kuyper