Oranje onder 17?

Bij het WK voetbal onder 17 jaar haalde Nederland afgelopen week de halve finales. Is deze goede prestatie een kwestie van toeval of het gevolg van betere jeugdopleidingen bij de clubs?

Joop Brand, hoofd jeugdopleiding PSV: ,,Het heeft te maken met veranderingen in de technische staf bij de KNVB. Door de invloed van Van Basten en De Haan krijgt het echte voetbal meer kans. Belangrijk is ook dat de hoofdtrainers van Ajax, PSV en Feyenoord jonge spelers durven op te stellen. Dat geeft de jeugd een prikkel. Verder hebben naast de topclubs ook clubs als Twente, Heerenveen en Vitesse hun jeugdopleiding aangepakt. Daardoor is er meer concurrentie en weerstand in de landelijke jeugdcompetities. Niet elk Ajax-elftal wordt meer automatisch kampioen. En er is de positieve invloed van allochtonen die in het voetbal goed integreren. Vaak bestaat meer dan de helft van jeugdselecties uit Marokkanen, Turken, Surinamers en asielzoekers. Het zijn bewegende kinderen die dichter bij de natuur staan. Onze kinderen zijn zittende kinderen geworden.''

John van den Brom, hoofd jeugdopleiding Ajax: ,,Om het toeval te noemen gaat wat ver. Dit is een uitzonderlijk goede lichting met spelers die bij elkaar passen. Bij het EK hebben ze afgelopen voorjaar nog een finaleplaats gehaald. Het komt ook doordat de jeugdopleidingen binnen het betaald voetbal alleen maar beter zijn geworden. Er is meer aandacht voor opleiding bij de clubs. De verschillen in de jeugdcompetities zijn kleiner geworden. Nee, Ajax is geen alleenheerser meer. Dat juich ik toe. Meer weerstand is goed voor de competitie en ook voor onze jeugd.''

Foppe de Haan, bondscoach Jong Oranje en bondscoach bij het WK onder 20 (juni): ,,Het is ook een beetje geluk, maar dit is een heel goede lichting die bij het EK al goed gepresteerd heeft. En deze groep is al redelijk lang bij elkaar. De kweekvijver is groot. Er zijn nog vier tot zes jongens die thuisgebleven zijn, die dit niveau ook kunnen halen. De veranderde opzet van de jeugdcompetities is ook een factor. Vroeger hadden Ajax, PSV en Feyenoord de topopleidingen, maar nu is ook buiten de Randstad de jeugdopleiding beter. Het totaal aantal clubs met een goede opleiding is groter. Daardoor krijg je meer strijd en een hoger niveau in de competities. Dat versnelt de ontwikkeling van jonge voetballers.''

Henk van Stee, hoofd jeugdopleiding Feyenoord: ,,Dit is een goede lichting. Maar er zijn meer factoren. De jeugdopleiding wordt door clubs professioneler benaderd en is structureel verbeterd. Er wordt beter getraind; de clubs hebben meer oog voor de speler als individu. Het wegvallen van het straatvoetbal is een enorme aderlating. Maar clubs stellen hun accommodaties beschikbaar voor de jeugd waardoor ze voetbaluren kunnen maken. Verder is de samenwerking en communicatie tussen de topclubs en de KNVB verbeterd. Er is meer aandacht voor belastbaarheid en begeleiding (mentaal, studie) van jonge spelers. Probleem met het investeren in jeugdopleidingen, is dat je maar moet afwachten of dat tot returns leidt. Clubs zijn snel geneigd buitenlanders aan te trekken. Compliment aan de clubvoorzitters die nog steeds in de jeugd investeren, maar het kan altijd beter.''

Erik ten Hag, hoofd jeugdopleiding FC Twente: ,,Dit is gewoon een goed stel bij elkaar dat een hoog niveau haalt en functioneert als een team. Het is niet ieder voor zich, wat in Nederland nog wel eens het probleem is. Maar dit succes heeft ook structurele pijlers. Door de sterkere nationale jeugdcompetities krijgen voetballers op jonge leeftijd meer weerstand. Er wordt eerder minder dan meer geld in jeugdopleidingen gestoken. Veel clubs hebben door de economische neergang moeten snoeien. Maar de kwaliteit is verbeterd door het certificeringsysteem van de KNVB voor jeugdopleidingen en de opleidingen voor jeugdtrainers. De inhoud van de trainingen is technisch en tactisch beter, waardoor talent beter wordt ontwikkeld. En er is meer aandacht voor het fysieke aspect. Daardoor is de afstand van Nederlandse jongens ten opzichte van Zuid-Amerikanen of Afrikanen die fysiek sneller volwassen worden, kleiner geworden.''

    • Pieter de Vries