Nieuw: De Gouden Ui, prijs voor Nederlands slechtste film

Als de prijs voor de slechtste Nederlandse film, De Gouden Ui, in 1992 al had bestaan, zou `Vals Licht' (zie boven) zeker in aanmerking gekomen zijn. In Amerika bestaan zulke prijzen al net zo lang als het Nederlands Filmfestival: vijfentwintig jaar. Daar heten ze de Golden Razzies – Razzie komt van raspberry, dat zowel framboos als lipscheet betekent. De Razzies, `gouden lipscheten' zijn Amerikaanse filmprijzen die tegelijk met de Oscars worden toegekend, maar dan aan de slechtste film, acteur, actrice, etcetera. En in dit jubileumjaar heeft Nederland voor het eerst ook zijn eigen slechte-filmprijs: de Gouden Ui.

De Gouden Ui is het initiatief van Amsterdamse filmacademiestudenten: Joris van den Berg (22, ook redactielid van het jongeren on-linemagazine Spunk), Miel Gouda (23) en Bouke van der Veer (23). Maandag worden in RTL Boulevard de nominaties bekendgemaakt voor de categorieën slechtste Nederlandse film, acteur, actrice en regisseur van het afgelopen jaar. Donderdag, een dag voor de uitreiking van de Gouden Kalveren, worden de Gouden Ui-`winnaars' bekendgemaakt. Die krijgen een echte Gouden Ui, ontworpen door Ditte Winkelman, student aan de Willem de Kooning-academie te Rotterdam. Het is de bedoeling dat de prijzen voortaan jaarlijks worden uitgereikt. ,,Het is een combinatie van een ludieke actie en trappen tegen de gevestigde orde'', vertelt Joris van den Berg. ,,We hebben ook niets met het festival te maken – we zitten niet in het officiële rooster en we staan niet in het programma.'' Wat `slecht' is, is niet helemaal subjectief, vindt hij. ,,De Gouden Kalveren gaan over kwaliteit, bij deze prijs gaat het om afwezigheid van kwaliteit – op allerlei gebied. Op technisch vlak kan het geluid slecht zijn, of het camerawerk erbarmelijk, maar het kan ook zijn dat je bij de eerste zin van een acteur al niet meer gelooft wat hij zegt, etcetera''

De nominaties en prijswinnaars worden een dag voor de nominaties en winnaars van de Kalveren bekendgemaakt. Dat gebeurt in Club Monza, in de oude Scala-bioscoop, de eerste bioscoop van Utrecht. Van den Berg hoopt dat de winnaars hun Ui komen ophalen. ,,We verwachten niks, het is natuurlijk niet iets wat mensen heel graag willen hebben, maar in Amerika was het wel juist Paul Verhoeven, een Nederlander, die zijn prijs heeft opgehaald, zijn Golden Razzie voor Showgirls. Een goede winnaar komt natuurlijk met een grote glimlach op zijn gezicht die prijs ophalen.''

Meer informatie vanaf maandag: www.degoudenui.nl