Nauthentiek brassen

Joep Habets eet en overnacht in een Vlaardings hotel met zeethema, waar hij wel de matroosjes mist

Het Vlaardingse Deltahotel won vorig jaar de Dutch Hotel Award. De managementprijs wordt toegekend aan een bedrijf dat excellent inspeelt op de veranderende behoeften van de consument. Die vraagt tegenwoordig niet meer om een bed en een bord eten, maar om een unieke beleving. Het Deltahotel koos succesvol voor een nautische beleving.

Nieuwsgierigheid drijft het Etenteam naar de Nieuwe Waterweg. Het Deltahotel ligt pontificaal aan, in en boven het water. Het uitzicht op het scheepvaartverkeer en de industrie in de haven is fascinerend. De titel Uitzicht van het Jaar is al binnen.

In het hotel is het nautisch thema ver doorgezet. Boeirood en scheepstruiblauw zijn leidende kleuren. Het terras is uitgevoerd als scheepsdek, compleet met reddingsbanden. Watertaxi's verzorgen de verbinding met Rotterdam. In het grand-café ligt de Binnenvaartkrant, op de tafels staan vuurtorens als zoutvaatjes, hier en daar kijk je door een patrijspoort en er is een `nautische aanbieding' aan wijnen. Alleen staan er geen matroosjes achter de hotelbalie, constateert mijn reisgenoot teleurgesteld.

Onze kamer heeft geen waterzicht. Zo lijkt het, maar de volgende ochtend ontdek ik achter het gordijn aan de zijkant toch een weggestopt zicht op de Nieuwe Waterweg. De inrichting van de kamer is hier en daar wat gedateerd, maar het onderhoud is goed. De kamer is van alle gemakken voorzien met haardroger, broekenpers, digitale aansluiting, waterkoker, minibar en fauteuiltjes. Het staat dan ook erg vol.

Veel ruimte is er wel in Nautique, het deel van het hotel dat boven het water ligt, met onder meer een grand-café, een brasserie en een watergekoelde wijnkelder onder waterpeil. Bij het aperitief in het grand-café proberen we de garnaalkroketten. Ze zijn huisgemaakt, erg groot voor een borrelhapje, met veel smaak, maar gevuld met roze Noordse garnaal in plaats van de grijze Noordzeegarnaal. De iets zoete cocktailsaus is geen voltreffer als garnaalkroketbegeleider, een gefrituurd korstje vraagt juist om zuur.

Inmiddels wacht een tafeltje in de brasserie. De kaart biedt noch scheepsbeschuit noch bijzondere nautische specialiteiten. Een saus van jeneverbessen is zo dicht bij Schiedam natuurlijk wel gepast.

Het is altijd lastig om in een hotel een sfeervol en goed restaurant te runnen, maar hier lukt het in brasseriesfeer lang niet onaardig. De bediening is jong en talrijk. Ze zijn niet allemaal even ervaren, maar wel van goede wille en vriendelijk en ze werken in een straf tempo. De beknopte wereldwijnkaart is intelligent samengesteld. De gerechten zijn vakkundig bereid, maar ze kunnen nog wat fijnslijperij gebruiken in de afstemming van smaken. Zo kan de rosbief van tonijn niet op tegen de pittige Marokkaanse couscous met sinaasappelolijfolie. In de klassieke béarnaisesaus bij de tournedos met aardappelgratin is wel dragon te proeven, maar de kenmerkende zure toon ontbreekt. De kok lijkt bang te zijn voor zuur, terwijl toch veel gerechten opfleuren door de toevoeging van wat zure tonen. Het rabarberijs is niet erg rabarberig, maar met aardbeien en witte chocoladeroom hapt het smakelijk weg. Kortom, er mogen hier en daar nog wat accenten dan wel contrasten worden geplaatst. Dat moet lukken, want de gemarineerde zalm met Provençaalse inktvissalade en knoflookmayonaise is een aardige combinatie. En de lamsbout is perfect, die vindt een waardige tegenspeler in het garnituur van venkel, olijven en gedroogde tomaatjes.

Bij het afrekenen van honderd euro voor de kamer met ontbijt en honderd euro voor het tweepersoonsdiner kan ik met moeite de verleiding weerstaan een houten geluksvis te kopen, of een aardewerk matroosje of vissensnoep of pillendoosje in de vorm van een verzilverd Sint Jakobsschelpje of een vissende poes. Er komt geen einde aan de nauticiteit.

Delta Hotel en restaurant Nautique,

Maasboulevard 15 Vlaardingen,

010 4345477,

www.deltahotel.nl

    • Joep Habets