Nachtuil

Af en toe kijk ik hoe het met A6648 gaat. Hij of zij - maar het lijkt me onwaarschijnlijk dat het een vrouw is - is lid van de Internet Chess Club, net als ik. De club heeft ongeveer 30.000 leden, van wereldkampioenen tot huis-, tuin- en keukenschakers, en op ieder willekeurig moment zijn er minstens duizend leden online. Meestal is A6648 daar bij.

Zoals de meeste clubleden gebruikt hij een pseudoniem, maar hij laat wel iets los over zichzelf; dat hij in New York woont, in 1996 lid van de club is geworden en er sindsdien het recordaantal van meer dan 345.000 partijen heeft gespeeld. Dat moet hij een tijdje geleden geschreven hebben, want nu zijn het er al bijna 600.000.

De computer van de club zegt dat A6648 zich om 7.54 uur heeft afgemeld. Hij heeft dus 's nachts gespeeld en tegen acht uur 's ochtends is hij misschien even gaan slapen. Niet lang, want later zie ik dat hij diezelfde dag om 14.57 uur al weer een nieuwe sessie van partijen heeft afgesloten.

Het favoriete speeltempo van A6648 is een minuut bedenktijd voor de hele partij. Ongeveer een seconde per zet, gespeeld op het ruggenmerg, niet denken maar doen. Al negen jaar lang, dag en nacht, in ieder vrij uurtje. Wat bezielt hem? Ik zou meer over hem willen weten.

Kun je eigenlijk in een minuut een mooie schaakpartij spelen? A6648 misschien niet, want hij is niet een erg sterke schaker, maar de topspelers van de club laten zelfs bij dat krankzinnige tempo wel eens iets moois zien.

BoYzonE (pseudoniem van een IJslandse meester) - Larry Christiansen, ICC 2004, 1 minuut bedenktijd. Zwart begint en wint.

Oplossing Schaken: 1...Th8-h2 2. Pf1xh2 (Of 2. Lxh2 Dxg2+, of anders 2...Txg2) Dg5xg3+ 3. Kf2xg3 (Of 3. Kg1 Ph3+ 4. Kh1 Pf2+ 5. Kg1 Pf4 en zwart wint) Lf6-h4 mat.

    • Hans Ree