Musharraf ontkent en draait

De Pakistaanse leider Musharraf zal moeite hebben om de verantwoordelijkheid nog langer van zich af te schuiven voor uitspraken die hij deed over vrouwen die slachtoffer zijn van verkrachting. Gisteren eisten honderden woedende vrouwen bij het presidentiële paleis in Islamabad verontschuldigingen voor zijn opmerkingen in een recent interview met The Washington Post.

Daarin zei hij over het grote aantal verkrachtingen en mishandelingen van vrouwen in zijn land: ,,U moet het milieu in Pakistan begrijpen. Dit [verkrachting] is een kwestie van geld geworden. Veel mensen zeggen dat als je naar het buitenland wilt, en een visum of staatsburgerschap voor Canada wilt krijgen en miljonair wilt worden, je ervoor moet zorgen dat je verkracht wordt.''

De opmerkingen leidden tot furieuze reacties onder vrouwengroepen, waarna Musharraf de uitspraken ontkende en het dagblad ervan beschuldigde hem verkeerd geciteerd te hebben. ,,Dit zijn niet mijn woorden'', zei hij tegen een vrouwengroep in New York, ,,en ik zou zover willen gaan te zeggen dat ik niet zo onnozel en stom ben om dergelijke opmerkingen te maken.'' En tegen nieuwszender CNN verklaarde hij dat de opmerkingen door iemand anders zijn gemaakt, die tijdens het interview aanwezig was. Later verdedigde hij zich met het argument slechts herhaald te hebben wat hij elders had gehoord.

In reactie op deze verschillende versies publiceerde The Washington Post op zijn website de negen minuten durende bandopname van dit onderdeel van het interview. Daaruit blijkt de krant wel juist geciteerd te hebben.

Het onderwerp kwam tijdens het interview ter sprake naar aanleiding van de groepsverkrachting van de Pakistaanse Mukhtar Mai, waartoe een dorpsraad opdracht had gegeven als vergelding voor vermeend onzedelijk gedrag van haar twaalfjarige broertje. De overheid verhinderde Mai eerder dit jaar naar de VS te reizen, waar ze haar zaak onder de aandacht wilde brengen. Musharraf zei in het interview dat Mai onder de invloed van vrouwengroepen was gekomen die het imago van zijn land wilden schaden. Hij was verontwaardigd over de wereldwijde aandacht die de zaak heeft gekregen: ,,Pakistan werd uitgezonderd terwijl de vloek overal ter wereld was''.