Lezersvraag over zorg

Is het mogelijk een basisverzekering in het buitenland af te sluiten?

(Anko Drentje)

In theorie moet het kunnen, maar tussen droom en daad staan ook hier praktische bezwaren. Ziekenfondsverzekerden die in Nederland wonen en werken zijn nu bij Nederlandse maatschappijen verzekerd. Voor particulier verzekerden geldt dat niet altijd. Nederlandse werknemers van internationale organisaties zijn soms via buitenlandse maatschappijen verzekerd. Met de nieuwe wet verdwijnt het onderscheid tussen ziekenfonds en particuliere verzekering. In plaats daarvan komt één basispakket. Verzekeraars moeten iedereen accepteren. Daarnaast komen aanvullende verzekeringen waarvoor geen acceptatieplicht geldt. Het basispakket heeft een richtprijs van 1.100 euro. De kans dat een buitenlandse verzekeraar daar als prijsstunter onder gaat zitten is niet groot.

De zorgwet zegt (artikel 29) dat het werkgebied van een zorgverzekeraar Nederland is. Dat is voor een buitenlandse verzekeraar te ondervangen door een Nederlandse dochter op te richten. Verder moet een verzekeraar minimaal één complete provincie als werkgebied aanmerken, althans zolang hij minder dan 850.000 klanten heeft.

Dit is de vijfde aflevering van een serie waarin de redactie vragen van lezers over het nieuwe zorgstelsel beantwoordt. Wie zelf een vraag heeft, kan deze e-mailen naar zorgstelsel@nrc.nl.

    • Menno Tamminga