Leger Israël doodt 13-jarige jongen

Het Israëlische leger heeft gisteren op de Westelijke Jordaanoever een dertienjarige jongen en twee gewapende Palestijnen doodgeschoten. Dit melden ooggetuigen en Palestijnse medische bronnen.

De jongen werd gedood nabij het vluchtelingenkamp Askar waar hij stenen naar de Israëliërs gooide, aldus ooggetuigen.

Een woordvoerder van het Israëlische leger meldde dat de twee gewapende Palestijnen werden gedood nadat een groep Palestijnen het vuur opende op de Israëlische militairen.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft de Palestijnen opgeroepen zich terughoudend op te stellen, maar hij zei dat ,,Israël zou moeten weten dat deze incidenten niet getolereerd kunnen worden''.

,,Deze provocaties en de voortzetting van de acties hebben ongetwijfeld een grote en ernstige invloed op de inspanningen die wij uitoefenen om tot rust te komen'', zei Abbas gisteren bij zijn kantoor.

De beschietingen kwamen enkele uren na sluiting van de stembussen bij de derde ronde in de lokale Palestijnse verkiezingen op de Westelijke Jordaanoever. Deze zijn gewonnen door Abbas' politieke beweging Fatah. Volgens de laatste resultaten die vannacht bekend werden, heeft Fatah 54 procent van de stemmen gekregen, de moslimextremistische organisatie Hamas kreeg 26 procent. Ongeveer 80 procent van de kiezers is opgekomen.

De lokale verkiezingen worden als maatgevend gezien voor de verkiezingen voor de Palestijnse wetgevende vergadering die op 25 januari volgend jaar plaats zullen vinden.

De dodelijke incidenten van gisteren volgen na een week van geweld op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. Deze week werden vierhonderd leden van Hamas opgepakt.