Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Mariss Jansons

Tijdens zijn eerste concert van Mariss Jansons als de nieuwe chef van het Koninklijk Concertgebouworkest, nu een jaar geleden, dirigeerde hij Ein Heldenleben van Richard Strauss. Jansons bracht daarmee eer aan een van de grote tradities van het Concertgebouworkest, dat al vroeg Strauss speelde en en dat hijzelf ook vaak zou dirigeren.

Geen wonder dat de toenmalige chef Willem Mengelberg Strauss' naam in gouden letters vereeuwigde op het balkon. En geen wonder dat Strauss Ein Heldenleben in 1899 opdroeg aan Mengelberg en het Concertgebouworkest. Jansons dirigeerde het met feilloos gevoel voor detaillering van zwoele, weelderig verzadigde klankgolven, die ondanks de vaak onstuimige tempi transparant bleven. En het deel Des Helden Gefährtin blijkt ook op de live-cd een dankbaar vioolconcertje voor concertmeester Alexander Kerr.

(RCO 04005)*****

    • Kasper Jansen