Klaas van der Eerden toch weer te aardig

,,Ik hoop ook dat het iets minder sympathiek maakt'', zegt Klaas van der Eerden over het pak dat hij vanavond draagt. Altijd wilde hij aardig worden gevonden, voegt hij eraan toe, maar in zijn nieuwe voorstelling moet dat maar eens afgelopen zijn.

Het is zijn derde. Als prille twintiger debuteerde Van der Eerden vijf jaar geleden met een grappig programma over opgroeien in de jaren negentig. Zijn tweede bood, nogal gemakzuchtig, meer van hetzelfde. En bovendien maakte hij toen een tamelijk behaagzieke indruk, wat trouwens een kwaal is waar meer cabaretiers aan lijden. Maar nu belooft hij zich dus te revancheren; eindelijk zal hij eens zeggen waar het op staat.

Zo'n vaart blijkt het in Schaap echter niet te lopen. Van der Eerden blijft charmant en ontwapenend, en komt opnieuw met de kunstjes die hem sinds zijn debuut een groot, vooral jong publiek hebben bezorgd. Hij hanteert de microfoon als ritme-instrument, parodieert een rap, blaast een funky nummertje op de dwarsfluit en improviseert een liedje op basis van trefwoorden uit het publiek – net als in zijn vorige programma's. En hij reageert zo mogelijk nog alerter op wat er in de zaal gebeurt.

Maar veel meer dan wat vrolijk vertier heeft Van der Eerden ook ditmaal niet te bieden. Hij roept een paar situaties op met meisjes in de disco en met verkopers in een winkel, persifleert allerlei types van tegenwoordig met bijpassende stem en houding, en debiteert een handvol ironiserende grapjes. Ten slotte kijkt hij in een inventief slotnummer terug op deze avond, waarin hij korte metten zou hebben gemaakt met zijn hang naar de sympathie van het publiek. In de tussentijd was daar echter weinig van te merken.

Voorstelling: Schaap, door Klaas van der Eerden. Gezien: 30/9 in de Kleine Komedie, Amsterdam. Tournee t/m 27/5. Inl. 020-623 1555, www.hekwerk.nl

    • Henk van Gelder