Iggy Pop: Live at Avenue B

Als je het concert gemist hebt, kun je altijd de dvd nog kopen. Die stelling valt eenvoudig te toetsen aan de registratie van een concert dat Iggy Pop in december 1999 gaf in de Brusselse muziekbunker Ancienne Belgique. Om de bankzitters meteen maar uit de droom te helpen: de wildeman van de rock & roll mag dan volgens een weloverwogen script uit zes hoeken gefilmd zijn; om de volledige impact te ondergaan van zijn elektrificerende aanwezigheid had je er toch echt bij geweest moeten zijn. Het blijft een beetje apies kijken naar een onwaarschijnlijk gespierde rockheld die op het ene moment nog rustig gebogen over zijn akoestische gitaar kan mijmeren dat hij zo'n lieve vriendin heeft (`Nazi girlfriend'), om vervolgens het hele podium als zijn trampoline en klimrek te gebruiken in klassiekers als `Search & destroy', `Lust for life' en `No fun'. Op zijn hard rockende begeleidingsband valt weinig aan te merken, maar al na een kwartier overheerst het gevoel dat je door een raampje zit te gluren naar een veel te droge registratie van een fantastisch concert. Kort gezegd: de zweetlucht ontbreekt.

(Virgin)***

    • Jan Vollaard