Het puin is geruimd bij FC Utrecht

De interim-directeur leek een blijvertje. Maar Martin Sturkenboom (52) van FC Utrecht nam gisteren toch afscheid. ,,Interim-pausen moeten niet blijven.''

Of er een standbeeld voor de vertrekkende directeur Martin Sturkenboon van FC Utrecht moet komen, werd deze week op internet aan fans gevraagd. De reacties waren verdeeld. ,,Een aantal mensen zei dat ik een standbeeld verdien op voorwaarde dat ik het zelf betaal. Ja, zo'n antwoord zal ik de afgelopen jaren ook vaak genoeg gegeven hebben.''

De `redder' van FC Utrecht kan er, gisteren tijdens het schrijven van zijn afscheidswoord, hartelijk om lachen. Drie jaar geleden was de sfeer minder goed. De FC ging gebukt onder een schuld van 39 miljoen euro (inclusief 18 miljoen hypotheek) en dat betekende op een begroting van bijna 17 miljoen bijna het einde. De gemeente, de sponsors, de bouwer van het stadion en het nodige saneringswerk van Sturkenboom hielpen de club er bovenop.

U kwam begin 2003 bij de club als interim-directeur en heeft flink het mes gezet in de organisatie. Wat heeft u destijds het meest verbaasd?,,Als je de spelers meetelt is er van de 90 mensen van circa 25 afscheid genomen. Ik vond het vooral opvallend dat er zoveel mensen rondom de voetballers circelden. Een account-manager moet bij wijze van spreken stoelen verkopen of sponsors aantrekken en niet de helft van de tijd rond de selectie hangen. Daar is volgens mij alleen de technische en de medische staf voor.''

Voor veel mensen komt uw vertrek als een verrassing. In januari 2003 kwam u binnen met een contract voor een half jaar, vervolgens werd u interim-directeur en sinds vorig jaar bent u directievoorzitter van FC Utrecht. Dat was toch een benoeming voor langere tijd?

,,Ik heb altijd gezegd dat interim-pausen niet moeten blijven. Je hebt zoveel maatregelen moeten nemen, je bij sommige mensen niet geliefd gemaakt en dan is het beter om te vertrekken. Maar bijna twee jaar geleden, toen de sanering was afgerond, hadden we nog een paar structurele problemen die in de toekomst een bedreiging zouden kunnen vormen. Daarom wilde ik niet weg. We wisten bijvoorbeeld al langere tijd dat Amev als shirtsponsor zou wegvallen. Het bedrijf heeft tijdens de crisis in 2003 gezegd dat het ons nog één jaar zou sponsoren. Dat ging om 1,7 miljoen euro en op de begroting van FC Utrecht is dat een groot bedrag.''

Voor dit seizoen is een hoofdsponsor gevonden en heeft Sturkenboom in de persoon van Jan-Willem van Dop (voormalige directeur algemene en financiële zaken van Feyenoord, red.) een opvolger. ,,En het vinden van een geschikte opvolger is ook niet gemakkelijk. Er zijn niet zoveel capabele mensen die leiding willen geven aan een voetbalclub.''

Heeft uw vertrek niet te maken met de druk van buiten? Dat fans wilden dat u wegging?

,,Nee, in het geheel niet. Ik ben ondernemer en altijd gewend geweest om onafhankelijk te denken. Natuurlijk, bij een voetbalclub is er altijd druk en zijn er altijd mensen die zich tegen het beleid keren, maar dat heeft bij mijn vertrek geen rol gespeeld.''

U heeft in het verleden een eigen bedrijf opgebouwd. Wat maakt het leiden van een voetbalclub zo anders?,,Bij een bedrijf probeer je zoveel mogelijk rationele beslissingen te nemen en de emotie uit te schakelen. Dat is bij een voetbalclub, en zeker bij FC Utrecht, onmogelijk. Iedereen heeft een mening over het voetbal, de voetballers en de club. En dat zorgt voor extra druk.''

Tegelijk met uw vertrek is gisteren het jaarverslag van de FC gepubliceerd. Na de koude sanering in 2003 blijkt de club in het afgelopen seizoen een bescheiden winstje te hebben geboekt. Dat is zeker lang geleden?

,,Ja, met 7.500 euro is het een bescheiden winstje, maar ik denk dat het inderdaad lang geleden is dat we zwarte cijfers schreven. Alleen moeten we nooit vergeten dat we eerst een doorstart hebben moesten maken die verschillende crediteuren – onder wie de supporters – mogelijk hebben gemaakt.''

Heeft u van bepaalde maatregelen nog spijt?,,Nou, ik weet niet of spijt het goede woord is, of ik anders had moeten handelen, maar wat me verschrikkelijk steekt is de situatie rond Han Berger (voormalig technisch directeur en langer geleden trainer, red.). Ik hoorde hem onlangs op televisie zeggen dat hij nooit meer in de Galgenwaard komt. Natuurlijk zijn er fouten gemaakt, ook door hem, maar daar zaten ook altijd andere mensen bij. Dat hij als gevolg van dat conflict hier niet meer komt, zit me enorm dwars.''

    • Erik van der Walle