Geitenkaas-vijgencrumble

Het is al lang bekend dat de Fransen hun neus ophalen voor de Engelse keuken, maar volgens The Food Programme op BBC Radio 4 is er sinds een paar jaar in ieder geval één Engels gerecht dat in Frankrijk een plaatsje op vele menukaarten veroverd heeft: de `crumble'. Dit nagerecht van fruit met een kruimellaagje schijnt vooral in Parijs populair te zijn. Afgelopen zomer in Nîmes, in Le Bistrot `Au Chapon Fin', at ik een heerlijk voorgerecht, een hartige crumble met geitenkaas en verse vijgen. De kok en eigenaar van het restaurant is zeer creatief. Zijn menu verandert regelmatig met ingrediënten van het seizoen en de prijzen zijn zeer schappelijk. Probeer bijvoorbeeld zijn kalfsniertjes in rode wijnsaus, bietenmousse met kreeftenmousse, rog en mosselen, en vergeet niet een nagerecht te nemen – die zijn allemaal verrukkelijk.Het idee voor de crumble heb ik aangepast, zodat ik het als kaas-nagerecht kon serveren. De vijgenazijn is onder andere verkrijgbaar bij Meeuwig & Zn op de Haarlemmerstraat in Amsterdam.

Snijd de vijgen zo nodig bij, snijd ze dan in dikke plakjes en leg ze in een ondiepe ovenschaal van 24 x 24 cm. Doe de vijgenazijn en honing in een kom en zet even in de magnetron op laag vermogen tot de honing is gesmolten. Doe het mengsel anders in een kleine pan en laat op laag vuur verhitten tot de honing gesmolten is. Schep er dan de 2 eetlepels suiker door en schep het mengsel losjes om met de vijgen. Dek de schaal af en laat minstens 30 minuten marineren.

Maak intussen het kruimelmengsel. Doe de bloem, 100 gram kristalsuiker en stukjes boter in een keukenmachine en draai met korte stootjes tot het mengsel op fijn broodkruim lijkt. Draai niet te lang omdat u anders een deeg krijgt.

Strooi de verkruimelde geitenkaas over de gemarineerde vijgen. Verdeel er het kruimelmengsel over en zet 40 tot 50 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven, of tot de kruimellaag goudbruin is. Dien meteen op.

    • Kim Maclean