Geen tekort aan frieten, maar patat wordt wel duurder

Nederland hoeft zich geen zorgen te maken: er zijn ondanks de voorspelde matige aardappeloogst komend jaar genoeg frietjes. De patatjes zullen waarschijnlijk wel wat kleiner en iets duurder zijn, zo zeiden frietfabrikanten Aviko en Farm Frites gisteren.

,,Nederland hoeft niet te gaan hamsteren. Tekorten zijn niet aan de orde'', aldus algemeen directeur P. de Bruijne van Farm Frites. Vergeleken met de stijging van de benzineprijzen, vindt de directeur de iets duurdere frietjes ,,geen issue''.

Hoeveel meer consumenten straks gaan betalen, zal over enkele weken bekend zijn. Dan zijn alle aardappelen van het land. ,,De oogst is nog in volle gang. Maar er zijn minder aardappelen, dus dat de prijs iets omhoog gaat, dat staat wel vast'', stelt manager D. van der Aart van Aviko.

Een medewerker van de Producenten Organisatie Aardappelen (POA) meent dat consumenten amper meer zouden hoeven te betalen voor hun piepers en frietjes. Van alle aardappeltelers in Nederland heeft 70 procent voor het seizoen al contracten afgesloten met de afnemers, zei hij eerder deze week. De boeren krijgen door de matige oogst een betere prijs voor hun aardappelen. Leverde een kilo hen vorig jaar nog rond de 10 eurocent op, nu ligt die prijs rond de 16,50 cent per kilo. Aangezien voor een puntzakje patat bij de frietkraam ongeveer 250 gram aardappelen nodig is, vraagt de POA-medewerker zich af hoe die paar extra centen per kilo doorberekend kunnen worden in het patatje-met.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte gisteren op grond van oogstramingen bekend dat vooral akkerbouwers in Noord-Brabant en Limburg in 2005 minder zullen oogsten. De provincies produceren dit jaar 17 procent minder aardappelen dan vorig jaar. Landelijk daalt deze oogst met 8 procent. Maar volgens LTO-werkgroep consumptieaardappelen kloppen deze cijfers niet.

Volgens de aardappeltelers heeft het weer er tevens voor gezorgd dat de aardappelen ook kleiner zijn dan normaal gesproken. Hierdoor zijn er minder, voor friet geschikte aardappelen.