De overnames zijn weeer terug

De aankondigingen over fusies en overnames stuwen de koersen van aandelen en indices op. Deze stimulans lijkt nog even te blijven, vooral in Europa.

ABN Amro koopt het Italiaanse Antonveneta, bouwbedrijf BAM koopt branchegenoot AM, het Spaanse energiebedrijf Endesa neemt rivaal Gas Natural over en de Duitse bank HVB gaat naar Unicredito.

Het is maar een kleine greep uit de overnames die de afgelopen weken werden aangekondigd. En het zijn alleen nog maar de officieel bekengemaakte overnames die – als aandeelhouders akkoord gaan – hun beslag zullen krijgen. Maar er was ook de mislukte poging van bank en verzekeraar Fortis om controle te krijgen over het Belgische Dexia en het gonst op de beursvloeren al maanden van – al dan niet correcte – geruchten over mógelijke acquisities. Zo profiteerde het aandeel TNT gisteren nog van het onbevestigde bericht dat het Amerikaanse UPS het Nederlandse postbedrijf wil inlijven.

Het aantal fusies en overnames stuwt meestal de beurskoersen op van de bedrijven die kopen, dan wel worden opgekocht. Het is een van de redenen waarom de laatste maanden indices wereldwijd stijgen. Zie bijvoorbeeld de AEX-index die sinds gisteren eindelijk boven de 400-puntengrens lijkt te kunnen blijven. De toename van het aantal overnames, en de groeiende omvang ervan, bevordert het optimisme op de beurs.

Vooral in Europa bloeit de overnamemarkt, zo blijkt uit een deze week verschenen rapport van het Amerikaanse onderzoeksbureau Dealogic. Op dit continent steeg de waarde van de uitgevoerde en aangekondigde fusies en overnames in de eerste negen maanden van 2005 tot 737,1 miljard dollar (613,3 miljard euro), 56 procent meer dan in dezelfde periode in 2004. Opvallend was dat de Europeanen hiermee, voor het eerst sinds begin 2003, een sterkere groei noteerden dan de Amerikanen.

In de Verenigde Staten steeg de waarde van de fusies en overnames met 28 procent naar 777,9 miljard dollar. Wereldwijd steeg de waarde van de overnames in de eerste negen maanden met 39 procent tot 1.980 miljard dollar. De resterende 352 miljard dollar kwam uit de regio Azië/Pacific. Daar nam de waarde over de eerste drie kwartalen met 42 procent toe.

In het derde kwartaal was er een breuk te zien tussen de VS en Europa. In de VS kelderde de waarde van de overnames met 38 procent naar 191 miljard dollar. De grootste transactie daar was de overname van Hertz door Ford, voor 15 miljard dollar. Meestel ging het echter om beduidend kleinere transacties. Van de 1.639 overnames in het derde kwartaal waren er slechts 32 meer waard dan 1 miljard dollar. Een kwartaal eerder waren dat er nog 56.

In Azië/Pacific daalde de gezamenlijke waarde van de overnames met 13 procent tot 93 miljard dollar. De toename van het aantal overnames door Chinese bedrijven kon de daling in Japan niet goedmaken.

In Europa nam de waarde van de deals toe van ruim 250 miljard dollar in het tweede kwartaal 2005 naar 290,5 miljard in de voorbije drie maanden. Dat is het hoogste niveau sinds het tweede kwartaal van 2000, het laatste jaar dat de internetbubbel voor torenhoge beurskoersen en talloze overnames zorgde. Europeanen hebben de stijging niet helemaal zelf volbracht. De overnames van Europese bedrijven door ondernemingen uit de VS steeg met 34 procent tot 62 miljard in de eerste negen maanden van het jaar.

De grootste transactie werd aangekondigd door het Spaanse Endesa dat bijna 52 miljard dollar over heeft voor Gas Natural, ook uit Spanje.

Deze deal, plus de overname van Electrabel door Suez, zorgde ervoor dat de energiesector de meest actieve industrie was in Europa, zo blijkt uit het rapport. De liberalisering en privatisering van deze sector staat in veel landen nog in de kinderschoenen. Zo zal de Franse overheid deze maand een klein gedeelte van energiereus EdF afstoten. Ook In Nederland zijn de stroombedrijven nog grotendeels in handen van – lokale – overheden.

De consolidatie van de sector zal naar verwachting de komende jaren een grote vlucht nemen en gepaard gaan met veel (grensoverschrijdende) fusies en overnames. En niet alleen in de energiesector zal het aantal samensmeltingen stijgen. Als de overnames door ABN Amro en Unicredito navolging krijgen en de consolidatie van de Europese financiële sector werkelijk op gang komt, zullen in ieder geval vanuit deze bedrijfstak de beurskoersen worden gesteund.

    • Heleen de Graaf