Collectie Grothe gaat naar fabrikant shampoo

De Duitse bouwmagnaat Hans Grothe heeft zijn collectie van 700 Duitse kunstwerken van na 1960 verkocht aan Sylvia en Ulrich Ströher, miljardairs die hun kapitaal vergaarden met het bedrijf Wella Haircare. Het verkoopbedrag bedroeg naar schatting 50 miljoen euro.

Dat maakte het vakblad The Art Newspaper gisteren bekend. Het grootste deel van de collectie-Grothe is op dit moment uitgeleend aan rijksmusea in Duisburg en Bonn, waar de kunstwerken voorlopig zullen blijven. Het verkoopbedrag van 50 miljoen euro is op opmerkelijk, omdat een recente taxatie van de werken de marktwaarde van de collectie op tussen de 120 en tweehonderd miljoen euro schatte. Grothe zou financiële problemen hebben, en zijn collectie naar verluidt snel hebben willen `cashen'.

Hans Grothe (75) begon in 1973 met het verzamelen van kunstwerken van de 22 meest toonaangevende eigentijdse Duitse kunstenaars, onder wie Joseph Beuys, Gerhard Richter, Thomas Demand, Andreas Gursky en Thomas Ruff. Het feit dat hij werken uit zijn collectie vaak uitleende aan musea, leidde tot kritiek; daarmee zou hij vooral de marktwaarde willen opstuwen.

In de jaren negentig legde Grothe zich toe op fotografie. Hij verwierf een zeer grote collectie foto's tegen bodemprijzen, door kunstenaars te doen geloven dat hij een grootscheeps fotomuseum ging bouwen. Toen de marktwaarde van de foto's op het toppunt was, besloot hij ze toch te verkopen. De foto Paris, Montparnasse van Andreas Gursky werd in november 2001 uit Grothes collectie geveild door Christie's voor een recordbedrag van 600.000 dollar.

In 1999 werd er een bedrag van 19 miljoen euro beschikbaar gesteld door de regionale overheid in Duisburg, om daarmee een `Grothe Museum' te bouwen. De kunstwerken zouden aanvankelijk aan het museum worden geleend, maar Grothe verplichtte zich in elk geval 130 werken binnen dertig jaar aan de stad over te dragen. Die verplichting neemt het echtpaar Ströher nu over.

De Ströhers verkochten het haarverzorgingsbedrijf Wella in 2003 voor drie miljard euro. Zij bezaten reeds 800 kunstwerken, voornamelijk abstracte doeken uit de jaren vijftig en zestig van Duitse kunstenaars als Hoehme, Goetz en Münter. In totaal bezit het paar nu meer dan 1500 schilderijen en sculpturen, waarmee hun verzameling tot de grootste privécollecties in de wereld behoort.