CéU: CéU

Veel muziek uit Brazilië is doortrokken van erotiek. Niet in de vorm van suck & fuck en andere macho-gymnastiek maar vanuit het vrouwelijk perspectief; flirten en verleiden, dát is pas spannend.

De debuut-cd van CéU, een prachtmeid die bij de burgelijke stand staat ingeschreven als Maria do Céu Whitaker Poças, dringt zich helemaal niet op maar verovert je gaandeweg. Wat een mooie melodietjes, wat een fraaie arrangementen en wat een subliem getimede loomheid. Het door CéU zelf geschreven `Rainha' ademt een vederlicht soort swing, het blazerswerk in `Véu da Noite' doet denken aan het beste van Miles Davis met Gil Evans en op `O ronco da cuica' van Joo Bosco is het vredig deinen op Afro-ritmiek.

Ook de andere twaalf liedjes zijn uitstekend. Dit dit is een met liefde gemaakte plaat die je dag en nacht kunt draaien. Bij belaste en beladen zielen werkt een herhaalde dosis CéU wellicht zelfs beter dan een serie zittingen bij dokter Freud.

(Oplus OP 110, distr. Harmonia Mundi)****

    • Frans van Leeuwen