Brinkhorst eist openheid over kabel

Minister Brinkhorst van Economische Zaken draait het omstreden besluit van telecomtoezichthouder Opta over de tarieven voor kabel-tv niet terug. Wel komt Brinkhorst tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer om meer duidelijkheid te geven over welke kosten de kabelmaatschappijen mogen doorberekenen aan de gewone tv-kijker en welke niet. Dat zei hij gisteren na afloop van de ministerraad.

Donderdag stond Brinkhorst nog tegenover de Tweede Kamer. Telecomtoezichthouder Opta stuurde toen tegen de zin van de Kamer een ontwerpbesluit over de kabeltarieven ter goedkeuring naar de Europese Commissie. Die richtlijn laat de mogelijkheid open dat alle kabelabonnees gaan meebetalen aan de digitalisering van de kabelnetwerken, wat nodig is voor het aanbieden van diensten als digitale televisie, telefonie en breedbandinternet.

Minister-president Balkenende zei gisteren over het besluit: ,,We moeten de onafhankelijkheid van de Opta respecteren. Het gaat om de juridische status van de Opta als onafhankelijke toezichthouder. Je moet de uitspraak van de Opta respecteren.''

De Tweede Kamer wil liever niet dat ook klanten die alleen televisie kijken voor de digitaliseringskosten opdraaien, maar heeft toch begrip voor de handelwijze van de toezichthouder, omdat die een dubbele opdracht heeft. Aan de ene kant moet de toezichthouder voorkomen dat de kabelmaatschappijen over de rug van de tv-kijkers de concurrentie aangaan met andere leveranciers van diensten als internet en telefonie. Aan de andere kant moet de Opta zorgen dat kabelaars investeren in de vernieuwing van hun netwerk.